Diskusija u Estoniji: Da li je Srbija kriva za loše odnose sa Moskvom

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRusija i Estonija
Rusija i Estonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Estoniji se razvila diskusija između profesora sa Univerziteta u Talinu Rejna Rutsoa i režisera Jaka Alika povodom loših odnosa sa Moskvom. Režiser smatra da je podrška Talina Hašimu Tačiju i bombardovanje Srbije pogoršalo odnose sa Moskvom, dok se profesor sa time ne slaže, prenosi „Postimes“.

Alik smatra da je neophodno izmeniti politiku kada je reč o odnosima Estonije i Rusije. Režiser je rekao da je Estonija do sada pružala podršku i prijateljstvo svim političarima koji su bili antiruski nastrojeni, uključujući i Hašima Tačija.

Međutim, estonski profesor se sa ovim ne slaže. On smatra da „komunikacija Estonije sa Kosovom, koje su priznale stotine zemalja, nije povezana sa antiruskim raspoloženjem, a navodna optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija za zločine počinjene devedesetih godina prošlog veka nema nikakve veze sa Estonijom“.

Pored toga, Rutso tvrdi da dovođenje u vezu pogoršanja odnosa između Estonije i Rusije sa američkim bombardovanjem Srbije takođe se ne može opravdati. Prema njegovim rečima, u tome su učestvovale Vazduhoplovne snage bar šest zemalja NATO-a, a Estonija je postala članica Alijanse tek 2004. godine.

Estonski profesor smatra da je za sve kriv Slobodan Milošević. On tvrdi da je zbog njegove politike na Kosovu Srbija bombardovana. 

Rutso je rekao da NATO nema nameru da provocira i izaziva Moskvu, ali zastoj u odnosima sa Zapadom ne ostavlja mnogo mesta za manevrisanje i inicijativu. On ističe da je formiranje vojnih baza NATO-a u baltičkim zemljama bio neizbežan odgovor na sve veću „agresiju Rusije“.

Rutso smatra da „prosti instinkt samoodržanja primorava Estoniju na sukob sa Rusijom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala