Komanda američkog korpusa zaduženog za krize od sada u Poljskoj

© AFP 2023 / Wojtek RadwanskiAmerički vojnici pored lansirnog protivraketnog sistema "Patriot" u Poljskoj
Američki vojnici pored lansirnog protivraketnog sistema Patriot u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska i SAD objavile su da komanda Petog korpusa američke vojske, poznatog i kao korpus koji je zadužen za krize, počinje da radi u Poljskoj. Istovremeno, Poljska poručuje da će novi sporazum, koji predviđa raspoređivanje dodatnih hiljadu američkih vojnika u toj zemlji odrediti aktivnosti američkih oružanih snaga u Poljskoj u narednih nekoliko decenija.
„Poljska i Sjedinjene Američke Države definitivno su usaglasile sporazum o pojačanoj odbrambenoj saradnji. Danas je za nas zaista poseban dan, jer objavljujemo aktiviranje komande Petog korpusa vojske SAD u Poljskoj“, izjavila je ambasadorka SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher na svečanoj ceremoniji u Krakovu.

Sa svoje strane, ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak izjavio je da Poljska danas potvrđuje odluku o raspoređivanju najavljene komande Petog korpusa u toj zemlji.

„Ta odluka predstavlja krunu naših delatnosti u vezi sa povećanjem prisustva američkih snaga u Poljskoj“, dodao je Blaščak.
Američki padobranci 1. bataljona 173 vazdušne brigade ukrcavaju se u helikoptere - Sputnik Srbija
Povećanje broja američkih vojnika u Poljskoj primoraće Rusiju da poveća potencijal

On je saopštio da su prošle nedelje Amerika i Poljska definitivno usaglasile sporazum o saradnji u vojnoj sferi.

„Taj sporazum će oblikovati način na koji će oružane snage decenijama delovati na poljskoj teritoriji“, rekao je poljski ministar.

Podsetimo, u Poljskoj se trenutno nalazi oko pet hiljada američkih vojnika. Sjedinjene Američke Države i Poljska završile su u ponedeljak pregovore na kojima je odlučeno da u Poljsku bude poslato dodatnih hiljadu američkih vojnika. Šef Pentagona Mark Esper je istakao će ta odluka Amerike omogućiti „efikasno obuzdavanje Rusije“.

Peti korpus američke vojske aktiviran je ponovo posle sedam godina. On je nastao tokom Prvog svetskog rata, a bio je udarna jedinica u više sukoba u kojima su SAD učestvovale. Takođe, imao je važnu ulogu i tokom Hladnog rata, kada je bio stacioniran u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala