Povećanje broja američkih vojnika u Poljskoj primoraće Rusiju da poveća potencijal

CC BY 2.0 / Sgt. Michael Crawford/Flickr / Američki padobranci 1. bataljona 173 vazdušne brigade ukrcavaju se u helikoptere
Američki padobranci 1. bataljona 173 vazdušne brigade ukrcavaju se u helikoptere - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povećanje broja američkih vojnika u Poljskoj ima politički cilj i provocira Rusiju da ojača svoj potencijal u tom pravcu, izjavio je za Sputnjik zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije Jurij Švitkin.

„Hiljadu ljudi je otprilike brojnost puka. Istovremeno, naravno, on neće odlučivati o ishodu slučaja, ali istovremeno, što je više (vojnika) bloka NATO-a u Evropi, to je manje bezbednosti u Evropi. I naravno, to se radi, verovatno, više u političke svrhe, kako bi se obezbedila politička podrška Poljskoj, da bi osećali brigu starijeg brata Sjedinjenih Američkih Država o njima“, objasnio je Švitkin.

Poslanik je naveo da to primorava Rusiju da još više osigurava bezbednost u tom pravcu.

„Same zapadne zemlje nas podstiču da jačamo svoj potencijal neposredno u tom pravcu... Naravno, Rusija ima dovoljno resursa (za obezbeđivanje), ali istovremeno uvek recipročno odgovaramo na izazove koje nam zapadne zemlje postavljaju“, naglasio je parlamentarac.

Švitkin je napomenuo da rukovodstvo Poljske, kao i drugih evropskih zemalja, ne razmišlja o perspektivama i budućnosti vojnog kontingenta.

„Zasićenje trupama i zveckanje oružjem ne dovode do ničega dobrog“, objasnio je poslanik.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da su Vašington i Varšava završili pregovore, nakon čega će u Poljsku biti upućeno dodatnih 1.000 američkih vojnika. Sporazum će „ojačati obuzdavanje Rusije i ojačati NATO“, istakao je Esper.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala