Ne damo svetinje da ih pretvore u hramove lažnih bogova: Poruka mitropolita sa Komova

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Amfilohije posle liturgije na svetog Iliju na Kučkom Komu
Mitropolit Amfilohije posle liturgije na svetog Iliju na Kučkom Komu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne damo svetinje onima koji idu putem prokletih Ahava i Jezavelje, progonitelja svetog Ilije, da ih pretvore u hramove lažnih bogova, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posle liturgije u crkvi Svetog proroka Ilije na Kučkom Komu.

Vladika Amfilohije je podsetio da je hram na Carinama, na temeljima ranijeg drevnog hrama, u 19. veku podigao knjaz Nikola Petrović za dušu svoga prethodnika knjaza Danila i vojvode Mirka koji su počinili veliki zločin u Kučima, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Crkva nikom nije ni koalicioni partner, ni politički protivnik: Mitropolit Amfilohije o izborima

„Podigao je ovaj hram za njihovu dušu i za pomirenje Petrovića sa Kučima. I to pomirenje kroz ovaj hram traje, evo, do danas, a Bog neka oprosti knjazu Danilu njegov zločin, njegov greh. Nije mu taj greh jedini, nažalost. Ali i ovaj hram je za praštanje njegovog greha, njegovih zločina, kao i drugih zločina koji su se ovde događali“, rekao je mitropolit.

Kazao je da naši savremeni vladari hode putem Ahava i Jezavelje koji su gonili proroka Iliju.

„Jer, kao što su njih dvoje otimali sirotinji, tako i ovi danas otimaju od sirotinje. I ne samo što otimaju od sirotinje, nego hoće i svetinje Božje da prisvoje. Kome da daju te svetinje? Da ih pretvore u hramove lažnih savremenih bogova, koji se sada zovu evropski, nisu više judejski bogovi. A isti su, jer je u pitanju klanjanje debelom crevu“, poručio je mitropolit Amfilohije.

Otimanje svetinja Božjih, naglasio je Mitropolit, nije ništa drugo do ono što su radili bezbožni Ahav i Jezavelja u vreme proroka Ilije.

„I ovo naše vreme je po mnogo čemu slično vremenu proroka Ilije. I kao što u njegovo vreme nije samo on bio svedok živoga Boga, nego mu je Gospod otkrio da je bilo još sedam hiljada onih koji su bili Njegovi svedoci, tako danas ovde ove naše molitvene litije u Crnoj Gori svedoče da je živ Gospod Bog, da je živ prorok Božji Ilija, da je živa Crkva Božja“, rekao je mitropolit.

Nakon svetog pričešća, na kraju liturgije, hram proroka Ilije na Carinama je ophodila praznična litija.

„I kao što je u ono vreme kroz Svetog proroka Iliju Bog bio jači, tako je i u naše vreme Bog i Crkva Božja, svetinja Božja, ona koja pobeđuje, koja je pobeđivala kroz vekove i koja će pobeđivati do kraja sveta i veka“, kazao je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog - Sputnik Srbija
Vlast je objavila rat Bogu, a ne Amfilohiju i narodu: Poruka mitropolita o stanju u Crnoj Gori

Osvrnuo se i na optužbe da po Crnoj Gori ističe zastavu Srbije.

„Ova zastava koja je danas ovde istaknuta je zastava Francuske revolucije, kao što znate. Ja ne poštujem nijednu revoluciju, jer je svaka revolucija bratoubilaštvo. A neke od njih su i bogoubilaštvo, kao ona staljinistička i titoistička. One su bratoubilačke i bogoubilačke. Ali ova zastava, ona je simvol hrišćanskih ideala – slobode, bratstva i zajedništva. Ko je danas protiv toga u Crnoj Gori – prokleto mu bilo sve što radio“, rekao je Mitropolit Amfilohije, a sabrani su odgovorili sa „amin“.

Vladika je dodao da je trobojka zastava kralja i gospodara Crne Gore Nikole Petrovića.

„Ovo je Crna Gora Nikole Petrovića, graditelja ovoga svetoga hrama“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da Ahav i Jezavelja imaju svoje naslednike – bratoubice i bogoubice.

„Ali i prorok Ilija ima svoje naslednike – Crkvu Božju. A to je Crkva koja u Crnoj Gori peva pesmu: Ne damo svetinje.Kako možemo prokletima Ahavu i Jezavelji da dajemo svetinje“, upitao je on.

Kazao je da su Crnogorci branili svetinje, gradili svetinje, ugrađivali sebe u svetinje.

„Bezbožnici, sledbenici Ahava i Jezavelje, sad hoće da otimaju svetinje. Bezumni su, daj Bože i njima pokajanja, da prestanu da se klanjaju lažnim bogovima i idolima, da prestanu da obogotvoruju čoveka kome je dah u nosu i zemaljska blaga kojima se klanjaju, vlasti i vlastoljublju svome“, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala