Rusija ponovo jedan od glavnih lidera u proizvodnji nafte

CC0 / / Nafta
Nafta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u maju vratila svoju pređašnju poziciju – drugo mesto po proizvodnji nafte u svetu.

Do jula 2018. godine Rusija je bila lider po proizvodnji nafte, ali je u avgustu svoje mesto ustupila Americi, koja je od tada na prvom mestu. Rusija je bila na drugom mestu, a Saudijska Arabija na trećem. U aprilu 2020. godine je Rusija pala na treće mesto.

Amerika ostaje lider sa proizvodnjom od 10,001 miliona barela na dan, potvrđuju podaci Ministarstva Rusije, informativne službe Ministarstva energetike Amerike i izveštaj OPEK.

Prema podacima Ministarstva energetike Rusije u maju je proizvodnja bila 39,74 miliona tona nafte, što je 9,4 miliona barela dnevno. Prema julskim informacijama OPEK-a proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji je u maju pala za 27 procenata u odnosu na april.

Amerika je u maju 2020. godine smanjila proizvodnju za 16,6 procenata u odnosu na april. U aprilu je bila 11,99 miliona barela na dan, a u maju 2019. godine – 12,163 miliona barela dnevno. 

Za poslednjih deset godina proizvodnja nafte u Americi je povećana zahvaljujući tehnologiji, pa su rezerve nafte iz škriljaca postale dostupnije.

Podatak koji ide u prilog Americi datira još od decembra 2015. godine, kada je i skinuta četrdesetogodišnja zabrana na izvoz nafte.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala