Rusija oštro odgovara na sajber sankcije Evropske unije

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaNapad internet virusa na kompjutersku mrežu
Napad internet virusa na kompjutersku mrežu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je Rusiji, Kini i Koreji uvela sajber sankcije, koje su pritom zasnovane na neutemeljenim i izmišljenim činjenicama i Rusija ih neće ostaviti bez odgovora. U diplomatiji je sve jasno, kažu u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.
„Rešenje koje je 30. jula izdao Savet Evropske unije izaziva nedoumice, jer su mere jednostrane i odnose se na deo građana i organizacija Rusije, Kine i Severne Koreje. Sve je ponovo urađeno bez dokaza, sa izmišljenom informacijom da su umešani u neke sajber incidente, koji su se desili u prošlosti. Politička pozadina je očigledna“, kaže se u komentaru na internet stranici ruske diplomatske službe.

Savet Evropske unije je juče saopštio da je usaglasio uvođenje individualnih sankcija građanima i organizacijama u Rusiji, Kini i Severnoj Koreji za sajber napade, koji ugrožavaju Evropsku uniju i države članice EU.

Ograničavajuće mere su uvedene zbog, kako se navodi, pokušaja sajber napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, a takođe za sajber napad korišćenjem zlonamernih softvera WannaCry, NotPetya i Operation Cloud Hopper.

Pre nedelju dana je pokrenut postupak usaglašavalja mera. Tada je saopšteno da će te mere uključiti zamrzavanje imovine i putovanja u EU.

Kako se navodi u komentarima Ministarstva inostranih poslova Rusije, Moskva priprema odgovor na mere.

„Ovo je neprijateljska akcija Evropske unije i neće ostati bez odgovora. Kao što je poznato, u diplomatiji je sve „jasno“, kaže se u saopštenju.

Pod sankcijama su se našli „Glavni centar specijalnih tehnologija" i četvoro državljana Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala