Hladni rat Zapada sa Rusijom i Kinom prelama se preko „leđa Nemačke“

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZZastave Nemačke i SAD
Zastave Nemačke i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je postala nova linija fronta u hladnom ratu Zapada sa Rusijom i Kinom, piše američki list „Biznis insajder“, pozivajući se na izveštaj Kraljevskog ujedinjenog instituta za vojna istraživanja (RUSI) iz Londona. Istovremeno, prema tom dokumentu, Nemačka više ne oseća da može da se osloni na SAD kako bi osigurala svoju bezbednost.

Izveštaj je objavljen nakon što je Bela kuća zvanično najavila povlačenje nekoliko hiljada američkih vojnika iz Nemačke. Kako navodi list, ta odluka Vašingtona izazvala je ogorčenje vlade nemačke kancelarke Angele Merkel.

U dokumentu se ističe da Kremlj „vodi kampanju političkog mešanja u nemačke poslove“, sa ciljem da stvori nestabilnost u regionu. Istovremeno se navodi da se Peking takođe fokusira na širenje svog uticaja u toj zemlji, stvarajući „seriju političkih i ekonomskih pretnji“.

U izveštaju piše da je uplitanje Rusije pretežno političke prirode i da Moskva „pokušava da potkopa poverenje javnosti u nemačke demokratske institucije“.

„Nemačka se suočava sa raznim opasnostima sa ruske strane, koje se uglavnom vrte oko sajber-bezbednosti, ali nipošto nisu ograničene na nju“, rekao je autor izveštaja RUSI Džon Kampfner.

Američki vojnici na vežbama u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Rusija: Povlačenje američkih trupa ─ korist za Nemačku

U međuvremenu, Kina se fokusirala „najviše na ekonomska sredstva“, navedeno je u članku.

Kampfner tvrdi da je „Nemačka na čelu hibridnih akcija Rusije i Kine kada je reč o mešanju i uticaju u Evropi“.

Međutim, kako kaže, nakon niza čarki između Merkelove i američkog predsednika Donalda Trampa oko spoljnopolitičkih pitanja, nemačke vlasti smatraju da više ne mogu da računaju na Ameriku u planu „osiguranja njihove bezbednosti“.

Kako navodi „Biznis insajder“, Bela kuća nije pokvarila odnose sa Berlinom samo odlukom da povuče trupe iz Nemačke. List podseća da je ranije ove godine Tramp takođe izazvao ogorčenje Nemačke nakon što je, prema postojećim informacijama, pokušao da dobije ekskluzivni pristup vakcini protiv virusa korona na kojoj Nemačka radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala