Počeli ekspertski razgovori Beograda i Prištine u Briselu

© Foto : Kancelarija za KiMMarko Đurić direktor Kancelarije za Kosvao i Metohiju pred razvovore sa Prištinom u Briselu
Marko Đurić direktor Kancelarije za Kosvao i Metohiju pred razvovore sa Prištinom u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Beograda, sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem na čelu, stigla je u Brisel gde učestvuje u nastavku razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom na ekspertskom nivou.

Sastanak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove počeo je bilateralnim sastancima delegacija Priština i Beograda sa EU posrednicima nakon čega će uslediti i paralelni trilateralni razgovori o ekonomskim odnosima i raseljenim licima.

Očekuje se da se sastanci eksperata završe oko 16 časova.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Zašto Brisel ćuti /video/

Iz EU je poručeno da je u pitanju „nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine kroz seriju sastanaka na ekspertskom nivou“, te da je zadatak eksperata da detaljno razmotre one pojedinačne teme koje su pokrenute na sastancima na visokom političkom nivou.

„Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, ali to znači i da će on biti potpisan kada se sva otvorena pitanja dogovore između Beograda i Prištine“, izjavio je portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Nakon što su tokom prvog fizičkog sastanka 16. jula u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti razgovarali o nestalim i raseljenima, razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delegacija predvođenih od strane direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

U dvodnevnim razgovorima, delegacije je trebalo da nastave razgovore o već započetim temama, međutim delegacija Prištine je dan kasnije odbila da nastavi razgovore o ekonomskim odnosima.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je tada najavio da će se eksperti ubrzo ponovo okupiti i razgovarati o ekonomskim odnosima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala