Vučić: Zašto Brisel ćuti /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bio iznenađen izjavom premijera privremenih kosovskih institucija Avdulaha Hotija da je u Briselu počelo pisanje završnog sporazuma, navodeći da Beograd ne zna ništa o tome.

„Bio sam iznenađen tom izjavom, što niko nije demantovao iz Brisela, demantovali su samo pisanje naših novina, koje su samo mogle da prenesu izjavu Avdulaha Hotija“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Predsedništvu Srbije.

Vučić kaže da Beograd želi da pregovara o temama koje su stavljene na sto i da će tražiti da se razgovara i o neispunjavanju onoga što je dogovoreno i potpisano u aprilu 2013. godine, a to je Zajednica srpskih opština.

„Odmah da kažem, ne zanima nas šta je u skladu sa kosovskim ustavom, pošto onda ne treba ni da razgovaramo, ako sve mora da bude ukslađeno sa kosovskim ustavom, onda bi mogli da primenjuju samo ta prava, ali onda nemojte da razgovarate sa nama o bilo čemu drugom“, rekao je Vučić.

Upitan da li misli da neka varijanta konačnog sporazuma Beograda i Prištine već postoji, šta bi moglo da piše u njemu i da li je saglasan sa pojedinim ocenama da je autor tog sporazuma Nemačka, Vučić je rekao da o kosovskom pitanju moraju da se vode teški i ozbiljni pregovori, a ne da se dobijaju „gotovi papiri“.

Vodimo suviše teške pregovore da bismo dobijali „gotove papire“, poručio je Vučić, mada, dodao je, ne deluje logično da je Avdulah Hoti baš sve izmislio kada je rekao da Brisel piše tekst konačnog sporazuma.

„Koliko god da im ne verujem, ne deluje logično da je baš sve sasvim izmislio.“

Međutim, kako je rekao, više od toga da li imaju nešto i šta kaže Hoti, brine ga to što mu se čini da bi u predlogu budućeg sporazuma moglo da piše.

„Zato bih voleo da se pregovara ozbiljno i odgovorno i da EU razume potrebe i zahteve Srbije, a ne samo potrebe i zahteve država-članica i da nadam se da će EU tako postupati“, rekao je Vučić.

Kaže da je Beograd u dobroj veri prisutan u Briselu i da želi ozbiljne, konkretne razgovore.

„Ali, ako neko misli da će Srbija biti džak za udaranje kojem će svakog bogovetnog dana da ponavljaju kako samo treba da priznamo nezavisno Kosovo, a dobićemo ništa, onda mislim da je to vrlo pogrešan put i da nas nigde neće odvesti“, rekao je Vučić.

On je kazao da, što se tiče KiM, predstoje teški dani, da je Srbija spremna za kompromis, ali da joj ne pada na pamet da prihvati bilo šta što nije kompromis.

Srbija će biti meta oštrih kritika

Bili smo i bićemo suočeni sa brojnim pritiscima i to nije novost, jer je Srbija na raskršću puteva ne samo geografski, već na mestu na kojem se sudaraju različiti politički interesi velikih sila, ali i zemalja iz regiona, ukazao je Vučić.

Nisu svi uvek radosni ako je Srbija uspešna, podvukao je Vučić i dodao da će upravo zato brojni pritisci biti usmereni ka Srbiji.

„Srbija će biti meta oštrih kritika i napada, jer je važno voditi tu vrstu borbe protiv naše zemlje. Ali, važno je da građani znaju da mi radimo u skladu sa planovima, ozbiljno i temeljno i da ćemo čuvati mir i tako što ćemo biti sve jači i snažniji ekonomski, što će nam omogućiti jačanje i u svakom drugom smislu“, rekao je Vučić.

„Kada ste jači, i politički i vojno, svako ko razmišlja o eventualnoj pretnji vojnom agresijom na Srbiju, dobro će razmisliti pre nego što nešto preduzme“, naglasio je predsednik.

Dodao je da je zadovoljan preduzetim merama, ekonomskim napretkom, rastom industrijske proizvodnje, iako, kaže, nikada ne može da bude srećan, budući da se suočavamo sa teškom krizom izazvanom zaraznom infekcijom.

„Ali, borimo se, predaja nije opcija. Pobedićemo i uveren sam da će svi brojevi od ponedeljka biti bolji i to ne samo oni vidljivi na prvi pogled, već i oni koje dobijamo od lekara o broju pacijenata koje otpuštaju i primaju u bolnice... Nije vreme za opuštanje, moramo da poštujemo mere i ako tako bude, znaćemo da je talas prošao“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala