Ankara spremna da otkloni zabrinutost Vašingtona zbog nekompatibilnosti F-35 i S-400

© Otdel informacionnogo obespečeniя Baltiйskogo regiona / Uđi u bazu fotografijaProtivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti
Protivavionski raketni sistemi S-400 „trijumf“ u Kalinjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je spremna da otkloni zabrinutost Amerike zbog nekompatibilnosti lovaca pete generacije F-35 i protivvazdušnih raketnih sistema ruske proizvodnje S-400, izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.
„Suspendovanje Turske iz programa F-35 dovelo je do rizika povezanih sa proizvodnjom važnih komponenata aviona, rasporedom proizvodnje i troškova“, izjavio je Akar na onlajn-konferenciji koju je organizovala organizacija Turkiš heritidž u Vašingtonu.

​On je istakao da Turska nije samo klijent, već i partner programa.

„Bezbednost tehnologije F-35 važna je i za SAD i za Tursku. Spremni smo da se pozabavimo bilo kakvom zabrinutošću Amerike povodom kompatibilnosti S-400 i F-35 u tehničkom smislu“, rekao je ministar odbrane.

Kriza u odnosima Turske i SAD zbog S-400

Isporuke S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i nabavi američke sisteme „Patriot“.

Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf na poligonu u Astrahanskoj oblasti - Sputnik Srbija
Ruski S-400 u Turskoj vodi ozbiljnom raskolu u NATO-u

Sjedinjene Američke Države su pretile da će odložiti, ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je, međutim, odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Prošle godine Rusija je ispunila obaveze iz prvog ugovora o isporuci četiri divizije S-400 Turskoj, u vrednosti od 2,5 miliona dolara. U junu su Rusija i Turska postigle načelni sporazum o isporuci drugog kompleta sistema PVO.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala