Ruski S-400 u Turskoj vodi ozbiljnom raskolu u NATO-u

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf" na poligonu u Astrahanskoj oblasti
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf na poligonu u Astrahanskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Raščišćavanje odnosa“ Turske i SAD u vezi s ruskim sistemima S-400 vodi ozbiljnom raskolu u NATO-u, ocenio je ruski politikolog Andrej Koškin, komentarišući inicijativu američkog senatora Džona Tjuna, koji je predložio da SAD kupe te sisteme od Turske.

Tjun je predložio da se unese izmena u vojni budžet SAD, koja podrazumeva kupovinu S-400 od Turske.

„Raščišćavanje odnosa Turske i SAD povodom S-400 je presedan za celokupni NATO: članica Alijanse nabavlja oružje koje je proizvela država protiv koje NATO gradi sve svoje sisteme. To vodi veoma ozbiljnom raskolu: ipak je Turska jedna od najmoćnijih država Alijanse na vojnom planu“, naveo je Koškin.

Inicijativa senatora Tjuna, prema mišljenju analitičara, usmerena je na to da se ovo pitanje reši „jednim udarcem“. Ipak, ova izmena, ukoliko bi bila usvojena, ne bi mogla da utiče na prednog S-400 nad sličnim američkim sistemima.

„Ova ideja se predstavlja kao nekakvo mirno političko rešenje pitanja. Malo je verovatno da će ta izmena biti usvojena, ali i u tom slučaju problem ne bi bio rešen. S-400 će i dalje biti bolji i privlačniji. A u NATO-u i dalje neće biti sloge“, naglasio je ekspert.

Isporuke S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da nabavi američke sisteme „Patriot“.

Sjedinjene Američke Države su pretile da će odložiti, ili potpuno obustaviti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je, međutim, odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Prošle godine Rusija je ispunila obaveze iz prvog ugovora o isporuci četiri divizije S-400 Turskoj, u vrednosti od 2,5 miliona dolara. U junu su Rusija i Turska postigle načelni sporazum o isporuci drugog kompleta sistema PVO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala