Zaraza stiže iz Kine, uveden karantin, maske obavezne: Nemačka serija predvidela koronu /video/

© Foto : Youtube/SyrrealEntertainment/PrintscreenNemačko-danska serija Sleborn koja ima detalje identične pandemiji virusa korona
Nemačko-danska serija Sleborn koja ima detalje identične pandemiji virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačko-danska serija „Sleborn“ kao da je predvidela pandemiju virusa korona. U toj seriji zaraza na jedno ostrvo stiže iz Kine, uveden je karantin, maske su obavezne, a snimljena je nekoliko meseci pre početka pandemije virusa korona.

Serija snimljena u dansko-nemačkoj koprodukciji govori o tome kako život na izmišljenom ostrvu tone u haos i razaranje kad zavlada zastrašujući virus, piše londonski Gardijan.

Lekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona  - Sputnik Srbija
Da li je američka serija iz 2003. predvidela koronu: Leči je hlorokin, zaustavlja karantin /video/

Virus o kom se govori u seriji potiče iz Kine, mutirao je i prešao sa životinje na ljude, baš kao i Sars KoV-2 koji je izazvao pandemiju. Meštani ostrva o njemu ne razmišljaju mnogo jer je Kina daleko, ali jednog dana more izbaci jedrilicu sa telima dvoje preminulih Britanaca, ispostavi se da su oni doneli virus na ostrvo.

Baš kao i u pandemiji koja nas pogađa, i u seriji se uvodi karantin, meštani nose maske i uvode mere fizičkog distanciranja, a teorije zavere kako je epidemija nastala šire se ostrvom.

Iako ima dosta sličnosti sa pandemijom virusa korona, serija je snimljena pre njegove pojave, a stavljena je na TV program ZDF-a u Nemačkoj prošle nedelje, iako je bilo puno diskusija da li je uopšte emitovati.

„Pitanje je bilo da li bismo mogli da tražimo od naše publike da gleda seriju upravo sada“, rekao je pisac i redatelj Kristijan Alvart.

Alvart je dodao da je serija nastala tako što je slušao kako se katastrofe događaju svugde u svetu, a naši životi teku normalno kao da se ništa ne dešava, pa se pitao kako bi izgledalo kada bi katastrofa stigla i u „našu kuću“.
Barak Obama i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Obama kao i Gejts pre pet godina predvideo današnji korona scenario

Kaže da se konsultovao sa virusolozima i lekarima kako bi otkrio detalje o pripremama za slučaj smrtonosne pandemije.

Kada je uveden karantin u Nemačkoj zbog virusa korona, serija je već bila u postprodukciji.

„Naježio sam se pri pomisli na to šta smo snimali prošle godine“, rekao je Alvart.

Nemački mediji su podeljeni u prijemu ove serije. Dok „Špigl“ navodi da „nije baš suptilna“, pošto je jedan od simptoma bolesti u seriji krvarenje iz očiju, „Zidojče cajtung“ navodi kako bi se „serija mogla doživeti kao film katastrofe kad ne bi bilo stalnog podsećanja na stvarne vesti u poslednjih nekoliko meseci“.

„Cajt“ je opisuje kao „opreznu seriju o virusu korona, fikcijsku kulisu naše stvarnosti u poslednjih nekoliko meseci“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala