Poljski portal: Poljska zazire od razmeštanja američkih lovaca blizu ruske granice

© Foto : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceAmerički vojni avion F-35A "Lajtning II"
Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska se uplašila od razmeštanja lovaca pete generacije F-35 „Lajtning II“ na bazi u poljskom gradu Malbork, udaljenom 80 kilometara od Kalinjingradske oblasti i neće to činiti u Minjsk Mazovjeckom, koji je nedaleko od Belorusije, saopštio je poljski portal „Difens 24“.

Poljski portal navodi da bi raspoređivanje aviona blizu granice s Rusijom i Belorusijom moglo da omogući potencijalnom neprijatelju da prouči radarske i infracrvene karakteristike svojstvene lovcu američke proizvodnje, zbog čega je logično opremiti bazu za F-35 „Lajtning II“ u gradu Svidvinu na severozapadu Poljske.

Portal piše da su se u Vojvodstvu Zapadno Pomorje (koje se graniči sa Nemačkom i u kojem se nalazi Svidvin) u 21. taktičkoj avio-bazi poljskog ratnog vazduhoplovstva pre deset godina nalazile dve eskadrile lovaca Su-22, zbog čega je taj objekat zadržao odgovarajuću infrastrukturu, kojoj je, međutim, potrebna modernizacija.

Iskander M - Sputnik Srbija
Zašto odbrambeni sistem Kalinjingrada izaziva nervozu u NATO krugovima

„Difens 24“ iznosi takve zaključke na osnovu tendera raspisanog uz učešće poljskog Ministarstva odbrane, koji uključuje građevinske radove na avio-bazi u Svidvinu. Portal ne isključuje mogućnost da bi u budućnosti tamo, umesto F-35 „Lajtning II“, mogli da budu raspoređeni lovci F-16 „Fajtning Falkon“, takođe raspoređeni u vazduhoplovnoj bazi Kšesini u Poznanju.

„Difens njuz“ je u julu saopštio da će američke vazduhoplovne snage otkupiti osam lovaca F-35 „Lajtning II“ pete generacije, koje je prvobitno za Tursku napravila najveća svetska vojno-industrijska kompanija „Lokhid Martin“.

Vojnici 64. brigade bataljona za podršku, 3. oružane brigade, 4. pešadijske divizije Oružanih snaga SAD i poljski vojnici sa zastavama svojih država u Poljskoj. - Sputnik Srbija
Amerikanci jačaju Poljsku: Stiže dve hiljade vojnika i 30 lovaca F-16

Istog meseca šef sekretarijata odbrambene industrije Turske Ismail Demir izjavio je da će se troškovi programa pravljenja F-35 „Lajtning II“, nakon što se iz njega izuzmu turski izvođači, povećati za 600 miliona dolara i da će dodatno dovesti do povećanja cene svakog takvog aviona za sedam do devet miliona dolara.

Sporazum o američkoj isporuci Poljskoj 32 lovca F-35A „Lajtning II“ potpisan je u januaru u poljskoj avio-bazi Demblin, u vrednosti od 4,6 milijardi dolara. Očekuje se da će Poljska, počev od 2024. godine, svake godine dobijati četiri do šest takvih aviona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala