Amerikanci jačaju Poljsku: Stiže dve hiljade vojnika i 30 lovaca F-16

CC0 / U.S. Army photo by Staff Sgt. Elizabeth Tarr / Vojnici 64. brigade bataljona za podršku, 3. oružane brigade, 4. pešadijske divizije Oružanih snaga SAD i poljski vojnici sa zastavama svojih država u Poljskoj.
Vojnici 64. brigade bataljona za podršku, 3. oružane brigade, 4. pešadijske divizije Oružanih snaga SAD i poljski vojnici sa zastavama svojih država u Poljskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD će prebaciti u Poljsku ne jednu, nego dve hiljade vojnika, prenosi poljski portal „Gazeta pravna“.

„U našu zemlju treba da stigne do 2.000 američkih vojnika, a ne do 1.000, kako se ranije govorilo. Takođe će biti premeštena i komanda Petog korpusa vojske SAD, koja se sada nalazi u Nemačkoj“, navodi portal.

Kako se ističe, SAD „planiraju da u Poljsku prebace oko 30 lovaca F-16“.

Predsednik Poljske Andžej Duda planira da poseti SAD 24. jula. Jedna od glavnih tema na pregovorima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom biće saradnja u vojnoj sferi.

„Gazeta pravna“ prenosi da će tokom posete poljskog predsednika SAD biti sklopljen sporazum da se Poljskoj preda pet polovnih transportnih aviona C-130 „Herkul“.

Pored toga, Poljska će uskoro objaviti da namerava da kupi američke vojne helikoptere. Očekuje se da je reč o AH-64 „Apači“ ili „Bel AH-1Z Viper“, navodi portal

Predsednici Tramp i Duda tokom sastanka planiraju da potpišu sporazum DCA (Zakon o saradnji u sferi odbrane) kojim se regulišu uslovi prema kojima će se američka vojska nalaziti u Poljskoj.

Trenutno se na teritoriji Poljske nalazi oko pet hiljada američkih vojnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala