Zlato na istorijskom maksimumu - uskoro 2.000 dolara za uncu

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZlatne poluge u fabrici za obradu plemenitih metala u Jekaterinburgu
Zlatne poluge u fabrici za obradu plemenitih metala u Jekaterinburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cena zlata je porasla za 1,9 odsto i dostigla 1.935 dolara za uncu, pokazuju podaci sa berze Comex. Ovo je najveća vrednost dragocenog metala u celoj istoriji berzanske trgovine.

Prema ocenama eksperata, u uslovima pandemije virusa korone potražnju za dragocenim metalima podstiču veliki programi stimulacije privrede, negativne kamatne stope američkih dužničkih obveznica, kao i očekivanja pada proizvodnje srebra.  

„Poslednjih nekoliko meseci cena se nalazila na nivou 1.800 dolara za uncu. Predviđalo se da će cena nastaviti da raste, čak uskoro može doći do 2.000 dolara za uncu“, rekao je za Sputnjik ekspert za ekonomiju Jaroslav Kabakov.

On je dodao da je sve ovo posledica slabljenja monetarne politike Centralnih banaka, stalni priliv likvidnosti na tržištu. Uzimajući u obzir da prihodi od državnih obveznica ne daju investitorima potrebne mogućnosti za plasiranje sredstava, zlato postaje instrument kojem se mnogi investitori okreću, štiteći se od inflatornih rizika, uz mogućnost korekcije cena druge imovine“, naglasio je Kabakov.

Prethodni apsolutni rekord je bio postavljen 6. septembra 2011. godine kada je cena unce zlata iznosila 1920 dolara.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala