Virusom korona zaraženo 690 lekara, skoro polovina pozitivnih u Beogradu

© Tanjug / ZORAN ZESTICKovid bolnica KBC Dragiša Mišović
Kovid bolnica KBC Dragiša Mišović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da moramo da živimo sa koronom dok se ne pojavi vakcina i da je naše ponašanje presudno za dalji tok epidemije. On je naveo da je 690 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona i da je najveći broj zaraženih u Beogradu.

Lončar je, gostujući na TV „Pink“, rekao da Srbija nije ni u jednom trenutku stala sa testiranjem, kao neke druge zemlje.

„Mi smo se opredelili za tu strategiju, svaki dan povećavamo broj testiranih i za po 1.000 ljudi. Da manje testiramo, imali bismo i manji broj zaraženih, ali želimo da nađemo svakoga ko ima simptome, ko je sumnjiv, da na vreme otkrijemo i sprečimo prenošenje virusa“, naveo je Lončar.

Šetnja gradom sa zaštitnim maskama u Novom Sadu - Sputnik Srbija
Infektolog Pelemiš otkrio: Evo kako jedino korona može da se spreči

Prema njegovim rečima, broj prijema i pregleda u kovid ambulantama se smanjuje i uspostavlja se ravnoteža između otpusta i prijema, iako imamo veliki broj hospitalizovanih.

„Na Infektivnoj klinici u poslednja 24 sata obavljeno je 164 pregleda, uzorkovano 57 briseva, primljeno je dvoje pacijenata, a u druge zdravstvene ustanove poslato 54. U KBC bilo je 30 otpusta, 20 prijema, hospitalizovano ukupno 340 pacijenata. U njihovoj trijažnoj ambulanti je obavljeno 30 pregleda manje nego prethodne nedelje. KBC Zvezdara je imala 22 otpusta i 27 prijema, 299 hospitalizovanih, a Banjica 12 otpusta i 10 prijema“, naveo je Lončar.

Govoreći o situaciji na jugu Srbije, Lončar je ukazao da je u KC Niš hospitalizovano 382 pacijenta, od čega je 157 pozitivno na koronu.

Lončar je napomenuo i da je 690 zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona, od čega je 72 hospitalizovano, a uglavnom su zaraženi van radnog mesta.

Najveći broj zaraženih u Beogradu

Ministar zdravlja je napomenuo da je najveći broj zaraženih u Beogradu, tačnije 42,81 odsto.

Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija
Srbija razmatra uvođenje karantina

„Sledi Novi Sad sa 4,95 odsto, Šabac sa 4,53, Kragujevac sa 4,25, Kraljevo sa 2,81, Valjevo sa 2,14, zatim Užice sa 1,95 i Niš 1,61 odsto“, naveo je Lončar.

On je istakao da su svi ovi brojevi posledica našeg ponašanja i podsetio da niko u svetu nije pogodio kada će doći do smirivanja.

„Ne poznajemo dovoljno virus, ali ono što sigurno znamo, jeste da mi sami možemo da uradimo nešto da ne bismo imali ovakve rezultate. Ovakvi rezultati su direktno proporcionalni sa našim ponašanjem“, rekao je Lončar.

Kako je ocenio, mere se poštuju više nego ranije.

„Da bi nam bilo bolje, jedino je merodavno kako se ponašamo i kakve navike imamo. Mi izbora nemamo. Moramo da živimo sa koronom dok se ne pojavi vakcina. Koliki će biti broj zaraženih, u bolnicama, na respiratorima zavisi od promene mera“, dodao je ministar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala