Metan - gorivo budućnosti ili klimatska bomba /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Metan – gas koji je prema nekima 36, a prema drugima čak 84 puta snažnije zagreva atmosferu nego ugljen dioksid, pa je time i mnogo veća opasnost za stvaranje efekta staklene bašte i izazivanje klimatskih promena, istovremeno je energetski potencijal koji se još nedovoljno koristi.

Naučnici upozoravaju da naglo otopljavanje na Arktiku i Antarktiku izaziva „curenje“ metana u atmosferu, što će izazvati brži rast temperatura na Planeti.

Ugljen-dioksid je glavni činilac stvaranja efekta staklene bašte, zato što ga u atmosferi ima 200 puta više, ali metan izaziva veće zagrevanje atmosfere. Zato u polarnim predelima spaljuju „oblake“ metana pa gas odlazi u atmosferu kao ugljen-dioksid.

Metana ima i u rudnicima, gde često izaziva eksplozije, širi se iz močvara i bara, sa pirinčanih polja, sa deponija smeća i gomila stajskog đubriva kao i iz stomaka krava i drugih preživara, a „Nacionalna geografija“ piše da i termiti emituju mnogo metana. Strah od klimatskih promena doveo je do toga da neki dušebrižnici za Planetu smatraju da treba smanjiti broj krava i ovaca…

Metan - najjednostavniji ugljovodonik – jedan atom ugljenika okružen sa četiri atoma vodonika – istovremeno je i energent koji se smatra gorivom budućnosti.

Reč je o gasnom hidratu, koji izgleda kao led a čine ga molekuli metana koji su zarobljeni u molekulima vode. Plamen ih ne topi već zapali pa se gasni hidrat naziva „smrznuti“ gas, ili „vatreni led“. Naučnici kažu da je u pitanju gorivo koje obećava a o tome da li se radi o energentu budućnosti ili klimatskoj bombi u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Danijelom Božanić, stručnjakom za klimatske promene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala