U Donbasu stupaju na snagu dodatne mere o prekidu vatre

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donbas i Kijev od ponedeljka moraju u potpunosti da prekinu vatru i uvedu dodatne mere kako bi se osiguralo primirje. Mere će biti na snazi sve dok sukob u regionu ne bude potpuno rešen.

Strane u sukobu dogovorile su i potpisale ovaj paket mera u sredu na sastanku kontakt-grupe. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Primirja ima, mira nema

Primirje na neodređeno vreme koje je objavljeno 21. jula prošle godine nije donelo mir u Donbasu. Za godinu dana koliko je na snazi u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici usled granatiranja poginula su tri civila, još 40 je ranjeno, a 485 kuća je oštećeno.

Prema predstavništva Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, ukrajinske snage bezbednosti prekršile su primirje skoro 3,9 hiljada puta. U granatiranjima u republici poginulo je pet civila, 60 je ranjeno, a oko 800 kuća je oštećeno. Ukrajinske snage bezbednosti takođe su redovno objavljivale o granatiranju na njihove položaje.

Kijev je predlagao da se dogovori novo primirje u Donbasu. Donjeck i Lugansk insistirali su da su za pravi prekid vatre neophodne efikasne mere za obezbeđivanje i kontrolu primirja. Među njima su, između ostalog, posebno navodili krivično gonjenje odgovornih za kršenje primirja. Rasprava o ovim merama u okviru rada kontakt-grupe na rešavanju sukoba trajala je skoro pet meseci. DNR je optuživao Kijev za nespremnost da razradi i potpiše spisak mera za obezbeđivanje primirja.

„Konačno, posle skoro pet meseci otpora, ukrajinska strana pronašla je hrabrosti da se dogovori o merama prekida vatre koje su više puta predlagali Donjeck i Lugansk. Mere za obezbeđivanje prekida vatre između Kijeva i Donbasa treba da stupe na snagu 27. jula“, saopštio je nakon sastanka kontakt-grupe predstavnik Rusije Boris Grizlov.

Posmatračka misija OEBS-a u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Kijev predložio novu inicijativu za Donbas

Mere za obezbeđivanje primirja

Spisak mera koje su preduzele strane u sukobu u Donbasu, Donjeck i Lugansk, objavljena je nakon sastanka kontakt-grupe. On uključuje zabranu ofanzivnih i izviđačko-diverzionih akcija, upotrebe svih vrsta letelica sukobljenih strana, upotrebe vatre, uključujući snajpersku i zabranu razmeštanja teškog naoružanja u naseljenim oblastima i njihovoj okolini.

Osim toga, predviđena je primena disciplinskih mera za kršenje režima primirja uz obaveštenje koordinatora kontakt-grupe. Za reagovanje na narušavanje prekida vatre treba da bude uspostavljen koordinacioni mehanizam.

Kako se navodi u sporazumu, strane moraju da izdaju naređenja za prekid vatre koji sadrže mere za njegovo održavanje. Prekid vatre stupa na snagu od 00.01 po kijevskom vremenu 27. jula sve dok sukob u Donbasu ne bude potpuno rešen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala