Kijev predložio novu inicijativu za Donbas

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPosmatračka misija OEBS-a u Luganskoj oblasti
Posmatračka misija OEBS-a u Luganskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev razmatra mogućnost uvođenja mirovnih snaga OEBS-a u Donbas, jer ova organizacija ima takav mandat, izjavio je potpredsednik vlade za reintegraciju takozvanih „privremeno okupiranih“ teritorija Ukrajine Aleksej Reznjikov za televiziju ICTV.

„Trenutno proučavamo neviđenu mogućnost mandata OEBS-a. Proizilazi da oni imaju pravo da uvode svoje mirovne trupe, ali to se nikada nije dogodilo. Ali formalno, pravno, to je moguće“, rekao je on.

Prema rečima Reznjikova, mirotvorci OEBS-a mogli bi da predstavljaju varijantu na koju bi „ta strana možda bila spremna da pristane“.

Ranije se Ukrajina zalagala za ideju uvođenja mirovnih snaga UN u Donbas. Kijev insistira na tome da misija treba da ima širok mandat i bude raspoređena u celom regionu do granice sa Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, sa svoje strane, podržao predlog za uvođenje mirovnog kontingenta na jugoistok Ukrajine, ali je naglasio da misija treba da se nalazi samo na kontakt liniji, a njena funkcija može da bude samo osiguravanje bezbednosti pripadnika OEBS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala