„Pouzdana zaštita“: razvoj ruskih nuklearnih podmornica „Borej“

© Sputnik / Oleg Kulešov / Uđi u bazu fotografijaNuklearna podmornica
Nuklearna podmornica  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi serijski nosač raketa projekta 955A („Borej-A“) „Knez Oleg“ je porinut u vodu, a do kraja godine će biti u okviru Vojne morske flote Rusije. Podmornice su naoružane sa 16 interkontinentalnih raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja.

Istorija projekta „Borej“ je nastala početkom osamdesetih godina prošlog veka. Podmornice ovog tipa su planirane da zamene stare nuklearne podmornice treće generacije 667BDR „Lignja“, 667BDRM  „Delfin“ i 941 „Ajkula“.

Prvi nosač raketa K-535, „Jurij Dolgorukov“, postao je deo vojne mornarice 2013. godine. Njegova izgradnja je još 1996. godine započeta, ali se odužila zbog nedostatka finansija i tehničkih problema prilikom izrade međukontinentalnih balističkih raketa R-30 „Bulava“, koje su planirane za lansiranje upravo sa takvih podmornica.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete "Bulava" sa podmornice "Jurij Dolgoruki" na Belom moru
„Pouzdana zaštita“: razvoj ruskih nuklearnih podmornica „Borej“ - Sputnik Srbija
Lansiranje rakete "Bulava" sa podmornice "Jurij Dolgoruki" na Belom moru

Posle „Jurija Dolgorukova“, isto krajem 2013. godine, flota je dobila i podmornicu K-550 „Aleksandar Nevski“, a 2014. godine – K551 „Vladimir Monomah“.

Užasne i nečujne

Paralelno su se, u jednoj od najvećih svetskih kompanija za projektovanje podmornica „Rubin“, bavili novom modernizovanom verzijom „Borej-A“ ili 955A. Glavno plovilo je bila podmornica K-549 „Knez Vladimir“, koja je vojnoj mornarici predata juna ove godine. U okviru projekta planira se i izgradnja podmornica: „Generalisimus Suvorov“, „Imperator Aleksandar III“ i „Knez Požarski“.

Podmornice imaju 16 raketa „Bulava“, koje mogu da ponesu od šest do deset nuklearnih jedinica individualnog navođenja. Radijus delovanja R-30 može biti od 8.000 do 10.000 kilometara. Još jedna važna osobina ovih atomskih podmornica je što su skoro nečujne. Njihova nečujnost se postiže materijalima koji apsorbuju zvuk.

© Sputnik / Oleg Kulešov / Uđi u bazu fotografijaNuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"
„Pouzdana zaštita“: razvoj ruskih nuklearnih podmornica „Borej“ - Sputnik Srbija
Nuklearna podmornica projekta "Borej" "Knez Vladimir"
„One su nečujne: skoro da je nemoguće pronaći ih u okeanu. Pritom one mogu naneti udarac ne samo ispod vode u okeanu, već i sa svojih baznih pozicija“, rekao je u intervjuu za RT vojni ekspert Viktor Litovkin.

Po mišljenju analitičara, podmornice klase 955A su najsavršenije atomske podmornice sa nosačima raketa u svetu. Po svojim karakteristikama one prevazilaze analogične američke podmornice tipa „Ohajo“, koje su jedne od osnovnih nuklearnih sila Amerike. Podmornica „Knez Vladimir“ ima veću radnu dubinu zaranjanja - 400 metara u odnosu na 365 metara kod „Ohajo“. Ima i veću podvodnu brzinu – 30 čvorova u odnosu na 25 čvorova, dok je broj članova posade manji – 107 ljudi, dok „Ohajo“ ima 155 članova posade.

Načelnik Generalštaba oružanih sila Rusije je još 2017. godine saopštio da su planovi da se u budućnosti naprave podmornice tipa „Borej-B“. Za sada nema detalja o tom projektu. Ujedno se razrađuju i projekti o nuklearnim podmornicama pete generacije, o kojima je 2018. godine govorio admiral Vladimir Koroljov.

Nedostupne za obaveštajne službe

Eksperti podvlače da će osnovni zadatak podmornice klase “Borej“ i „Borej-A“ biti nuklearno odvraćanje.

Ruska nuklearna podmornica Vepr Projekta 971 klase Štuka-B (Ajkula) u luci Brest na zapadu Francuske. - Sputnik Srbija
Modernizovana „Ajkula“, najsavršenija sovjetska podmornica

Strateški zadatak je isti, kao kod svih nuklearnih trijada Rusije, - to je odvraćanje protivnika. On mora da zna, da će u slučaju napada dobiti kao odgovor raketno-nuklearni napad. Zato na podmornicama ima 16 raketa „Bulava“, kaže Litovkin.

Po rečima Murahovskog, prednost takvih podmornica je njihova mobilnost i nevidljivost.

Podmornice su, u odnosu na nadzemne sisteme međukontinentalnih balističkih raketa, skrivene od neprijatelja. Pošto se nalaze u područjima operativnog izmeštanja, one su faktički nedostupne za neprijateljsku obaveštajnu službu. To je najveća prednost. Na ovaj način je Rusija obezbedila pouzdanu zaštitu o mogućih napada“, zaključio je ekspert.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala