Stejt department: Vašington zadržava pravo da odgovori na pretnje u svemiru

© Foto : Roskosmos / Sergej ProkopjevTeretni svemirski brod "Progres MS-08"
Teretni svemirski brod Progres MS-08 - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD zadržavaju pravo na recipročne mere u slučaju opasnosti u svemiru, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost i neširenje Kristofer Ford.
„Naša politika je da sprečavamo i obuzdavamo, a ako je potrebno i da na odgovarajući način reagujemo na pretnje našim objektima u svemiru, važnim komponentama naše svemirske infrastrukture... U slučaju takvih napada ili pretnji, naravno, zadržavamo pravo da odgovorimo na tom mestu, u to vreme i na način na koji to smatramo prikladnim“, odgovorio je Ford na pitanje o mogućim kontramerama zbog akcija Rusije.

On je dodao da Vašington jasno daje do znanja da je slobodan pristup svemiru od vitalnog značaja za američke nacionalne interese.

Kontakt sa Rusijom za sprečavanje sukoba u svemiru

Sjedinjene Američke Države predlažu Rusiji da otvori liniju veze za sprečavanje sukoba u svemiru, rekao je Ford.

„Komunikacioni kanal ne mora biti multilateralni. Realnije je početi sa dvosmernim kanalom. S obzirom na to da je Rusija radi čudne i opasne stvari u orbiti, između ostalog i u poslednje dve nedelje, naš operater bi trebalo da ima mogućnost da kontaktira njihovog operatera čim se pojave potencijalni problemi i može doći do nesporazuma“, objasnio je Ford.

Satelit - Sputnik Srbija
Rusija: Američka svemirska strategija potvrđuje agresivnu politiku Vašingtona

Prema njegovim rečima, o ovoj temi će se razgovarati sledeće nedelje na pregovorima eksperata dveju zemalja u Beču.  

Predlog Rusije i Kine o kontroli naoružanja u svemiru

Pomoćnik državnog sekretara naveo je da Sjedinjene Američke Države smatraju da su predlozi Rusije i Kine o zaključivanju sporazuma o kontroli naoružanja u svemiru neuspešni.

„Ruske i kineske diplomate bile su veoma kreativne u donošenju neuspešnih ideja o kontroli naoružanja u svemiru... Problem sa nekim stvarima, koje su predlagali Moskva i Peking na ovu temu, su pokušaji da se svemiru pristupi sa tradicionalne pozicije kontrole naoružanja: definisati svemirsko oružje i zabraniti ga“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, gotovo je nemoguće definisati šta predstavlja „oružje u svemiru“.

„A čak i ako uspe, skoro je nemoguće proveriti da li svi poštuju ovo pravilo, ukoliko ono bude usvojeno“, dodao je diplomata.

Drugi problem takvih predloga za Forda predstavlja nepostojanje u njima teme o postavljanju oružja na kopnu koje bi moglo stići u svemir i tamo se koristiti. Ford je to nazvao „znakom neozbiljnosti“ pristupa u raspravi o ovom problemu.

Ranije je Američka svemirska komanda izdala saopštenje da ima dokaze da je Rusija sprovela nedestruktivna ispitivanja svemirskog protivsatelitskog oružja.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala