Rusija negira učešće u hakerskim napadima na podatke o vakcini protiv kovida

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaRabota mobilьnыh punktov vakcinacii v Kazani
Rabota mobilьnыh punktov vakcinacii v Kazani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva odbacuje optužbe za umešanost u hakerske napade u vezi sa razvojem vakcine protiv virusa korona, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Odlučno odbacujemo još jednu apsurdnu medijsku dezinformaciju naših anglosaksonskih prijatelja – pre svega Sjedinjenih Američkih Država, a takođe Kanade i Velike Britanije, u vezi sa navodnim hakerskim napadom čiji je cilj bio dobijanje zapadnih razvoja vakcine protiv virusa korona“, istakla je Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je dodala da te optužbe „nemaju nikakve veze“ sa ruskim državnim strukturama.

„To se nikada nije dogodilo i ne može se desiti. Već duže vreme uspešno sarađujemo u pitanjima od vitalnog značaja za celo čovečanstvo sa mnogim zemljama sveta, uključujući, uzgred, i pomenute“, podsetila je portparolka.

Andrej Kelin  - Sputnik Srbija
Ruski ambasador u Londonu: Krađa podataka o britanskoj vakcini? Besmislice

Ona je navela da je pokušaj da se igra na tako osetljivu temu „jednostavno nedostojno i bogohulno“. „Apsolutno je nepojmljivo zašto se ponovo pokreće antiruska histerija oko hakerske priče koja je svima dosadila. To je prosto smešno. To je još jedan rusofobični napad“, rekla je ona.

Prošlog četvrtka britanski Nacionalni centar za sajber-bezbednost saopštio je da sarađuje sa SAD i Kanadom na identifikaciji hakerskih napada na farmaceutske kompanije i naučnike u nekoliko zemalja. Prema mišljenju Centra, hakeri povezani sa Rusijom pokušali su da ukradu podatke o razvoju vakcine protiv kovida 19 u tri zemlje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je optužbe, rekavši da Rusija nema sa time nikakve veze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala