Koliko ljudi u Srbiji vozi električne automobile

CC0 / / Električni automobil
Električni automobil - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu. Prema podacima koje je sajt „Polovni automobili“ dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a tu je i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila.

Da je među našim vozačima sve veće interesovanje za automobile na ove dve vrste pogona, a pogotovo za hibridne automobile, govori nam i podatak da je samo tokom ove godine taj broj uvećan za više od 50 odsto.

Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020, odnosno kupljeni su u tom periodu.

Kad je reč o električnim automobilima, prvi put je registrovano 16 vozila na ovaj pogon.

Električni automobil - Sputnik Srbija
Forbs: Kineski električni automobili postaće globalno dominantni

Takođe, na tržištu je i sve veća ponuda električnih i hibridnih automobila, a na sajtu „Polovniautomobili“, iako u odnosu na ukupan broj i dalje skroman, beleži se i rast broja oglasa upravo u ove dve kategorije.

I dok je početkom 2019. godine na sajtu bila oglašena prodaja tek pedesetak polovnih i nekoliko novih hibridnih automobila i tek jedan, i to nov električni, od oktobra prošle godine taj broj počinje značajno da raste.

Tako je u maju mesecu na sajtu „Polovniautomobili“ bila oglašena prodaja 190 polovnih i 15 novih hibridnih automobila, dok je u junu taj broj bio 139 polovnih i 15 novih. I broj oglasa električnih automobila konstantno raste iz meseca u mesec.

Taj broj je tokom 2019. uvek bio jednocifren, a od februara ove godine on je u konstantom porastu, pa je tako na sajtu u maju bila oglašena prodaja 30 polovnih i jednog novog električnog automobila, a u junu jednog novog i čak 41 polovnog, prenosi portal „B92“.

Ipak, ko poželi da kupi električni ili hibridni automobil, moraće da izdvoji nešto veću sumu novca.

Kad je reč o električnim automobilima, u ponudi je najviše „be-em-vea“ I3, čija se cena kreće od 20.000 do 46.000 evra.

Ljubitelji „Golfa“ i pogona na struju neretko će u oglasima naći nešto za sebe. Takođe, tu je i „Fijat“ 500 u električnoj varijanti.

S druge strane, ponuda hibridnih automobila je nešto bolja i izbor je veći. I dok se cene novih kreću od 17.000 evra, pa naviše, polovni hibridni automobili starije generacije mogu se kupiti već za 4.000 evra.

I dok je pre samo godinu dana bilo gotovo nezamislivo, u poslednje vreme često se među oglasima na „Polovniautomobili“ nađe, danas slobodno se može reći, automobilska marka oko koje se diže najveća prašina u medijima - „Tesla“.

U zavisnosti od modela, generacije i godine proizvodnje, cena „Tesle“ na našem tržištu kreće se od 45.000 evra do više od 100.000 evra.

Novog Teslu još uvek ne možete da kupite u Srbiji, ali, ako se nastavi ovakav trend, verovatno nije daleko dan kada će i to biti moguće.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala