Naučnici napravili test koji otkriva rak četiri godine pre pojavljivanja simptoma

© Flickr / WHONaučnici su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom.
Naučnici su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa naučnika iz Amerike i Kine napravila je test koji omogućava da se analizom krvi pacijenta otkrije rak četiri godine pre nego što se manifestuju simptomi, navodi se u članku naučnog časopisa „Nejčr komjunikejšn“.

 

Testom se može otkriti rak želuca, jednjaka, jetre i pluća.

Naučnici su u Kini sakupljali uzorke krvi pacijenata koji se bore protiv raka u periodu od 2007. do 2017. godine. U istraživanju je učestvovalo više od 120.000 ljudi od kojih je uzeto više od 1,5 milion uzoraka krvi.

Pritom, naučnici su uzeli analize od ljudi kod kojih je rak dijagnostikovan tek nekoliko godina nakon davanja krvi.

Ističe se da test „PanSear“ omogućava da se otkrije rak u ranim fazama kod asimptomatskih pacijenata, sa verovatnoćom tačnosti od 91 odsto.

Naučnici će nastaviti da usavršuju metodu, navodi se u članku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala