Kosovo šalje Hijenu u Brisel na pregovore sa Beogradom

© TanjugPregovori
Pregovori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skender Hiseni, novi koordinator zadužen za dijalog sa Srbijom, među Albancima je poznat kao „Hijena“ jer je lukav i dobro može da glumi da razume Srbe. S obzirom da Albanci ne žele da pregovaraju ni o čemu osim o normalizaciji odnosa, što je jednako priznanju Kosova, znači da će pregovori biti veoma teški, kaže Nebojša Čović.

„Skender Hiseni je nama dobro poznat. Bio je učesnik tokom pregovora u Beču, portparol grupe ’Jedinstva‘ koja je pandam ovog Hotijevog Saveta. Bio je i ministar spoljnih i kasnije unutrašnjih poslova na Kosovu. Jedan je od osnivača DSK-a i politički se aktivirao još 1989. godine uz Ibrahima Rugovu. Takođe je bio i jedan od važnih savetnika na konferenciji u Rambujeu“, ističe Čović.

Naš sagovornik izražava sumnju da će to doneti nešto dobro u pregovorima:

„Treba da budete mnogo naivni, da ne kažem kao veverica, pa da posmislite da bi sporazum o normalizaciji odnosa od Kosovom mogao da napravi multietničko društvo u kome se neće rušiti srpski spomenici“, ističe on.

Po ugledu na Kancelariju za Kosovo i Metohiju

Na pitanje da li je ovaj savet oformljen s namerom da se Kosovo, odnosno, neka buduća vlada zaštiti od eventualnih potpisanih dokumenta na ovim pregovorima, naš sagovornik odgovara:

„To ne bi bilo ništa novo! U pregovorima s njima sve je teško, pogotovu što se tu radi o ljudima koji nemaju nikakav kredibilitet za pregovore. Isto tako kredibilitet za pregovore je sporan i kad je reč o EU, jer su oni garanti svih sporazuma.“

Politikolog sa Kosova Ramuš Tahiri objašnjava da je Savet slična forma Kancelariji koju vodi u Srbiji Marko Đurić. On kaže da je to telo bilo potrebno kao i čovek koji neće imati druge obaveze sem — dijaloga.

„Dakle, koordinator koji će biti mobilan u svakom trenutku i koji će se baviti samo ovim pitanjem i moći da putuje. Vrlo je iskusan i zna jezike i dobro se kotira u diplomatskim krugovima“, kaže Tahiri.

On priznaje da postoje pravne nedoumice na Kosovu oko toga da li on ima pravni legitimitet da potpisuje sporazume, ali kaže da su se i Tači i Hoti složili oko njegovog izbora. Ustavni sud je doduše, podseća on, kada je bila formirana slična pregovaračka grupa Jedinstvo, proglasio da ona ne može da deluje umesto vlade, odnosno, da vlada ne može da prenese na nju ovlašćenja da u njeno ime pregovora, ili potpisuje sporazume.

Savet uređen dekretom predsednika i premijera

„Na Kosovu ovaj savet podržavaju, jer je Kosovu potreban sveobuhvatni sporazum i odluka o priznavanju. Tači je rekao da je dobro da je Savet oformljen i da ga vodi Hiseni, kao i da on može da izradi i nacrt teksta sporazuma“, dodaje Tahiri.

Po njegovim rečima, sva osporavanja Saveta, a tiču se pravnog statusa, sada su rešena.

„Sa zakonske strane, to bi trebalo da bude u redu. Savet je formiran dekretom vlade i predsednika. Međutim, Tahiri ipak smatra da Kosovo dijalog sa Srbijom treba da nastavi na visokom, političkom nivou.“

On kaže da će Hiseni sutra otići u Brisel, a do tada će na današnjem sastanku kome prisustvuju članovi njegovog tima Driton Seljmanaj i Ibrahim Makoli, razgovarati o ZSO po briselskom modelu, kao i o verskom i kulturnom nasleđu i nestalim licima.

Temu ovih razgovora za Kljan Kosova DAJ OVDE LINK potvrdila je i portparolka izaslanika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka.

„Sastanci na nivou eksperata zakazani ove nedelje nastaviće se sa pitanjima o kojima su lideri razgovarali prošle nedelje“, rekla je Lajčakova portparolka.

Ovo je drugi sastanak zaredom od nastavka dijaloga između Srbije i Kosova, koji je bio prekinut 2018. godine, a koji je omogućila EU. Drugi krug razgovora počeće sastancima u septembru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala