Konfuzija i nestrpljenje u Prištini: Preko estrade lansiraju opasnu zastavu do 50 miliona gledalaca

© AP Photo / Chris PizzelloDua Lipa
Dua Lipa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Angažovanje estradnih zvezda, poput Albanke koja živi u Britaniji Due Lipe, za promovisanje ideje nezavisnosti Kosova i Metohije pokazuje visok stepen gubitka strpljenja i nizak nivo motivacije političkih elita u Prištini i Tirani. A lansiranje zastave „velike Albanije“ govori o velikoj identitetskoj konfuziji.

Dua Lipa je na svoj Instagram profil postavila transparent na kome je prikazana karta „velike Albanije“, pored koje su slike Ise Boljetinca, albanskog teroriste (kačaka) iz vremena Prvog svetskog rata i Ismaila Ćemalija, političara koji je 1912. proglasio nezavisnost Albanije. To je izazvalo pravi srpsko-albanski rat na društvenim mrežama.

Nastup pop zvezde Due Lipe, koja je uz sliku „velike Albanije“ svoje sunarodnike Albance nazvala autohtonim, a sve ostale stanovnike Balkana „migrantima“ ili „kolonistima“, trebalo bi posmatrati u širem kontekstu, smatra istoričar Dejan Ristić.

Prema njegovim rečima, kosovski Albanci ušli su u dužu fazu frustracije zbog činjenice da od 1999. ne mogu da ostvare svoj krajnji cilj – sticanje nezavisnosti.

„U tom kontekstu čini mi se da treba posmatrati i ovakve, rekao bih, incidente, koji za cilj imaju da dodatno motivišu, okuraže, da obodre malaksalo, i biračko i etničko telo na Kosovu i Metohiji. Da pokažu da nije sve izgubljeno i da agonija koja traje već nekoliko decenija, može da se privede kraju sa željenim ciljem“, objašnjava Ristić.

Priština preko Due Lipe promoviše „veliku Albaniju“

Albanci pošto-poto pokušavaju da u međunarodnoj javnosti održe tenziju i reafirmišu ideju sticanja nezavisnosti južne srpske pokrajine, dodaje on.

„Bez obzira na izuzetno veliki broj pratilaca koji dotična estradna umetnica ima na društvenim mrežama, tome ne bih pridavao neki preterani značaj, prvo zbog one narodne ’svakog čuda za tri dana dosta‘, a sa druge strane, odjek te njene objave manifestovaće se u krugu njenih poštovalaca, dok oni koji donose odluke pripadaju krugu političkih i intelektualnih elita“, smatra Ristić.

Osim što, prema mišljenju našeg sagovornika, stavovi estradnih zvezda ne utiču na donosioce odluka, ni impresivan broj pratilaca Due Lipe na Instagramu, a ima ih oko 50 miliona, ne znači da će se i oni zainteresovati za probleme kosovskih Albanaca ili da će poželeti da obogate znanje o jednoj krizi koja se dešava u jugoistočnoj Evropi.

Gomila simbola — znak identitetske konfuzije

I sam vizuelni sadržaj koji je Dua Lipa postavila na svoj Instagram profil, govori o dubokoj i temeljnoj identitetskoj konfuziji, kaže Ristić:

„To je zastava koja treba da asocira na Prizrensku ligu, na neke od najznačajnijih pripadnika i nosilaca ideje albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji. Samo korišćenje velikog broja simbola — kosovske zastave, albanske zastave, crnog dvoglavog orla, simbola Prizrenske lige, čitavog niza verskih simbola govori o tome da među albanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, ali i u Albaniji vlada ozbiljna identitetska konfuzija koja se manifestuje u tim vizuelnim sadržajima.“

Inače, sve je počelo kada se Lipa pridružila onlajn peticiji kojom se zahteva da Kosovo i Palestina budu predstavljene kao nezavisne države na aplikaciji „Gugl maps“.

Transparent koji je okačila na mreže već je viđen u Beogradu 14. oktobra 2014, kada su ga albanski navijači, uz pomoć drona, lansirali iznad stadiona na kome je igrana utakmica između reprezentacija Srbije i Albanije.

Na transparentu je ispisana i reč „autohtoni“, što aludira na navodnu autohtonost Albanaca na Balkanu i njihovo ilirsko (dardansko) poreklo, za razliku od drugih stanovnika Balkanskog poluostrva koji su „došljaci“ ili, prema Lipinom mišljenju, „migranti“ i „kolonisti“. Njena objava izazvala je buru negativnih reakcija, a u raspravu su se uključile i pojedine srpske estradne zvezde.

Reagovao je i poznati profesor političkih nauka sa Univerziteta u Gracu i stručnjak za Balkan Florijan Biber komentarom da se radi o „glupom nacionalizmu“, a britanski sportski novinar Sem Strit uporedio je Lipu i Novaka Đokovića.

„Dok ljudi kao što je Novak Đoković pokušavaju da ujedine Balkan i ne dobijaju za to ništa osim kritika, Dua Lipa sedi u Londonu i uradi ovo“, napisao je Strit u svom komentaru na društvenim mrežama.

Ovo nije prvi ovakav ispad Due Lipe — njena objava „Kosovo nije Srbija“ morala je svojevremeno da bude uklonjena sa društvenih mreža; takođe je slavila dvanaestu godišnjicu kosovske „nezavisnosti“, a njen otac Dukađin optužio je preko društvenih mreža Srbiju za etničko čišćenje kosovskih Albanaca tokom agresije NATO-a na Jugoslaviju 1999.

Lipa je slično provocirala i nakon utakmice Srbija—Švajcarska odigrane tokom svetskog fudbalskog prvenstva, kada su švajcarski igrači albanskog porekla Đerdan Šaćiri i Granit Džaka svoje pogotke proslavljali rukama pokazujući albanskog dvoglavog orla.

Pored Ane Okse, Rite Ore i Bebe Rekse, Dua Lipa je jedna od najpoznatijih svetskih pop zvezda albanskog porekla. Proboj na svetsku muzičku scenu doživela je 2015. singlom „Be the One“. U karijeri beleži 137 nominacija i 42 muzičke nagrade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala