U Siriji se održavaju parlamentarni izbori

© AP Photo / Syrian PresidencyIzbori u Siriji, Bašar el Asad sa suprugom
Izbori u Siriji, Bašar el Asad sa suprugom - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Siriji se danas održavaju parlamentarni izbori u delovima te ratom razorene zemlje koje drži zvanična vlast predvođena predsednikom Bašarom El Asadom, prenosi AP.

Sirijci će izaći na birališta za izbor novog parlamenta u uslovima strogih zdrastvenih mera uvedenih zbog sprečavanje širenja virusa kovid 19.

Ovo je treći izborni ciklus u toj zemlji od početka sukoba u martu 2011. godine u kome je poginulo više od 400.000 ljudi, pola stanovništva zemlje je raseljeno, a više od pet miliona Sirijaca su postali izbeglice u susednim zemljama.

Izbori se takođe održavanju posle uvođenja novih američkih sankcija koji su na snazi od prošlog mesesa, a i kampanje za borbu protiv korupcije u kojoj je bogati rođak predsednika Asada pod pritiskom da vrati desetak miliona dolara državi.

Oko 1.658 kandidata će učestvovati u izboru 250 poslanika u Narodnoj skupštini te zemlje.

Ukupan broj birača nije saopšten.

Unutar biračkih mesta svi nose maske i rukavice, dok glasači moraju da koriste svoje hemijske olovke tokom glasanja.

Asad je dva puta odložio parlamentarne izbore zbog restrikcija uvedenih u borbi protv širenja virusa kovid 19.

Sirija, koja je pre rata imala oko 22 miliona stanovnika saopštila je 496 zaraženih virusom kovid 19 i 25 smrtnih slučaja.

Šef sirijskog Visokog sudskog komiteta za izbore Samer Zumrik za agenciju SANA rekao je da će na ovim izborima biti otvoreno 7.400 birališta u 15 oblasti.

Glasanje neće biti sprovedeno u severo-zapadnoj provinciji Idlib, poslednjem uporištu pobunjenika u toj zemlji, koji kontrolišu kurdske trupe koje podržavaju SAD.

Biračka mesta su otvorena u 7.00, a biće zatvorena u 19 časova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala