Runda u Briselu: Priština totalno promašila temu – kraj pregovora ni na vidiku /video/

Pratite nas
Prvi utisak posle nove briselske runde razgovora između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Abdulaha Hotija pokazao je da će nastavak dijaloga ići veoma teško. Priština izbegava teme koje su na stolu i traži priznanje Kosova, a Beograd o tome neće ni da razgovara

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Sputnjik da je jasno da Priština želi da nastupa sa nacionalističkih pozicija i da se predstavi kao ravnopravan subjekt sa Srbijom u želji da potvrdi svoju državnost.

Priština promašila temu u Briselu

„Potvrđuje se i da EU čini napor da se dijalog vodi na onim pozicijama na kojima je jedino i moguć. Dakle, samo o pitanjima koja se ne tiču statusa  i koja su od interesa za obe strane. Videćemo kako će se sve dalje razvijati,“ kaže nam Milivojević.

Teme koje su otvorene, ističe on, a to su pre svega pitanje raseljenih, nestalih i ekonomija, od interesa su za sve strane i predstavljaju nekakav osnov za nastavak dijaloga.

„Daleko smo od onoga što bi moglo da se kvalifikuje kao normalizacija odnosa, pre svega zbog ponašanja prištinske strane i zbog podrške koju Priština ima u nekim krugovima unutar EU,“ ističe naš sagovornik.

A kao nekoga ko je na prištinskoj strani, Milivojević apostrofira Nemačku jer je bilo mnogo izjava iz ove države koje nisu išle nama u korist.

Prvi test ZSO

„Prvi test ovih pregovora biće stav Prištine oko ZSO i sprovođenja Briselskog sporazuma. Važno je i da li će na ekonomskom planu prevladati razum ili insistiranje na elementima državnosti kada je reč o prištinskoj strani,“ napominje Milivojević.

Predsednik Vučić, po završetku razgovora, rekao je da se Priština ponašala kao da je Srbija „fontana želja“ i najavio da će se tehnički razgovori nastaviti tokom naredne dve nedelje, a da će do ponovnog susreta na višem nivou doći početkom septembra. Inače, prištinska strana je želela da nametne i razgovor o naknadi ratne štete Kosovu, ali je to Vučić prekinuo.

Hoti: U završnoj smo fazi pregovora

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti koji je prvi put u ulozi glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine izjavio je za albanske medije da je u dijalogu postignut napredak i da se detalji otvorenih pitanja očekuju naredne sedmice.

„Napredovali smo u temi ekonomskog razvoja. Ovo su razgovori na političkom nivou, jer smo u završnoj fazi zaključenja konačnog sporazuma, a za to je potrebna volja obe strane i posvećenost. Može biti razgovora i tehničke prirode, u svakom slučaju, mi smo potpuno posvećeni i verujemo našim međunarodnim partnerima u pružanju podrške.  Jasni ciljevi su međusobno priznavanje i normalizacija odnosa sa Srbijom,“ izjavio je Hoti.

On je dodao i  da sada slobodno može da kaže da postoji bliska komunikacija između SAD-a i EU.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala