NASA se nada podršci Rusije u lunarnom programu, uprkos Rogozinovim kritikama

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor američke svemirske agencije NASA Džim Brajdenstajn izjavio je da i dalje očekuje podršku ruske svemirske korporacije „Roskosmos“ u lunarnom programu SAD, bez obzira na kritike koje mu je nedavno uputio direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, piše agencija „Rojters“.

Šef agencije NASA je u intervjuu za „Rojters“ u utorak izjavio da su „odnosi između NASA i 'Roskosmosa' čvrsti“ i istakao da će međunarodni partneri igrati ključnu ulogu u planu američke svemirske agencije da do 2024. godine ljudi slete na površinu Meseca i da se izgradi svemirska stanica na Mesečevoj orbiti.

„Imam dobre odnosa sa Dmitrijem Rogozinom, zato se nadam da imamo mogućnost da nastavimo saradnju“, rekao je Brajdenstajn.

Ranije je Rogozin izjavio da je lunarni program za Ameriku „više politički projekat“, koji je usmeren na formiranje svojevrsnog NATO-a u kosmosu, u kojem će, kako kaže, Vašington igrati glavnu ulogu“. Takođe je saopštio da se Rusija s tim ne slaže i da neće učestvovati.

On je dodao da Rusija i Kina nameravaju da izgrade na Mesecu zajedničku stanicu i spremni su da pozovu Ameriku da učestvuje u njenom nastanku.

Američki astronaut Džon Jang, komandant lunarne misije „Apolo 16“, pozdravlja američku zastavu na površini Meseca. - Sputnik Srbija
Planovi o stvaranju NATO-a u kosmosu su nerealni

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je ranije saopštila da namerava da obnovi letove na Mesec sa posadom 2024. godine.

Novi lunarni program „Artemida“ sastojaće se od tri faze.

U prvoj fazi obaviće se bespilotni let svemirskog broda „Orion“ oko Meseca i nazad, koji je planiran za kraj 2020. godine. Druga faza, planirana za 2022. godinu, predviđa obletanje Zemljinog prirodnog satelitskog u brodu sa posadom, dok u trećoj fazi NASA namerava da astronauti slete na Mesec.

Pored toga, SAD planiraju da izgrade lunarnu orbitalnu stanicu „Gejtvej“ na i pozivaju partere iz Međunarodne svemirske stanice da učestvuju u projektu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala