Iran kritikuje: Predlozi Berlina, Pariza i Londona neefikasni

© AP Photo / VAHID SALEMINuklearni sporazum
Nuklearni sporazum - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Evrotrojka“ (Nemačka, Francuska i Velika Britanija) još uvek nije preduzela efikasne korake za očuvanje nuklearnog sporazuma, izjavio je portparol Organizacije za atomsku energiju Irana Behruz Kamalvandi povodom pete godišnjice sporazuma.

Prema njegovim rečima, te tri zemlje tvrde da, pokušavajući da očuvaju veze i saradnju sa SAD na najvišim nivoima, nastoje da spreče eliminisanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

„Bez obzira na sve poteškoće na putu ka realizaciji takve politike, te zemlje nisu uložile značajnije napore za očuvanje nuklearnog sporazuma, a svi predlozi evropskih zemalja da se eliminišu ekonomske posledice izlaska SAD iz tog sporazuma pokazali su svoju neefikasnost“, navedeno je u saopštenju Kamalvandija.

Prema rečima portparola Organizacije, implementacija nuklearnog sporazuma se trenutno suočava sa ozbiljnim izazovom, koji neće ići u korist ni jednoj od strana, a Iran je nezadovoljan tokom sprovođenja sporazuma.

Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Moskva pozvala potpisnike iranskog nuklearnog sporazuma da ostanu jedinstveni

Istovremeno, on je istakao da je Teheran spreman na saradnju s drugim zemljama u oblasti nuklearne medicine, uključujući izvoz lekova i teške vode.

Sa svoje strane, portparol Ministarstva inostranih poslova Irana Abas Musavi je tokom brifinga izjavio da, ukoliko Teheran ne uspe da dobije pogodnosti od sporazuma – uslediće odlučan odgovor, saopštila je državna televizija Irana.

Iranski nuklearni program

Zajednički sveobuhvatni akcioni plan je sporazum koji su Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili 14. jula 2015. godine.

To je istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Sporazumom je predviđeno da embargo na oružje za Iran bude ukinut u roku od pet godina, a da isporuke oružja toj zemlji budu moguće samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

Prvobitni sporazum je narušen u maju 2018. godine, kada su SAD objavile da jednostrano istupaju iz njega i obnovile žestoke sankcije protiv Irana. Ostale potpisnice (Rusija, Kina, Nemačka, Francuska i Velika Britanija) složile su se da poštuju uslove o ukidanju embarga na oružje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala