Rusija poziva Jermeniju i Azerbejdžan na momentalni prekid vatre

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Ruski ministar oglasio povodom najnovijih sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana.

Kako je saopšteno, Lavrov je održao telefonske razgovore sa kolegama iz Jerevana i Bakua.

„Razgovarano je o zaoštravanju situacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici. Sergej Lavrov je pozvao strane na momentalni prekid vatre, da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze, kao i predloge predstavnika Rusije, SAD i Francuske kao kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a i ličnog predstavnika aktuelnog predsedavajućeg OEBS-om“, navodi se u saopštenju na sajtu MIP-a Rusije.

Ističe se da će Rusija nastaviti da realizuje svoju posredničku misiju u kontaktima sa Bakuom i Jerevanom i u okviru kopredsedavanja u Minskoj grupi OEBS-a (multilateralna grupa osnovana 1992. godine kako bi se podstaklo mirno postizanje rešenja između Jermenije i Azerbejdžana).

Pored toga, u saopštenju se navodi da ruska strana ističe da je važno da sve članice Minske grupe pokažu odgovoran pristup u proceni trenutne situacije i da izbegavaju izjave i postupke koji mogu izazvati dodatno povećanje tenzija.

Azerbejdžanski vojnici granatirali su ranije jermensko uporište, a pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane saopštila je da je situacija na granici i dalje napeta.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana izvestilo je u nedelju o borbama na granici sa Jermenijom, istakavši da ima gubitaka na obe strane.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala