Rusija ponavlja: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju ─ unutrašnja stvar Turske

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Turske da Aja Sofiju pretvori u džamiju je unutrašnja stvar zemlje u koju niko ne bi trebalo da se meša, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Veršinjin, skrenuvši pažnju na značaj tog objekta sa stanovišta predmeta svetske kulture i civilizacije.
„Vi znate za širok javni odjek koji je dobilo to pitanje (pretvaranje Aja Sofije u džamiju) u našoj zemlji i van nje. Sve u svemu, polazimo od toga da se radi o unutrašnjim stvarima Turske u koje, naravno, ni mi ni drugi ne bi trebalo da se mešamo. Istovremeno, skrećemo pažnju na značaj tog objekta sa stanovišta objekta svetske kulture i civilizacije“, rekao je Veršinjin novinarima.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov takođe je ranije saopštio da Kremlj smatra unutrašnjom stvari Turske pretvaranje Aja Sofije u džamiju.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

Aja Sofija pleni svojom spoljašnjošću - Sputnik Srbija
Erdogan sa Aja Sofijom izgubio poslednji adut za zastrašivanje hrišćana, a borba tek predstoji /video/

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala