„Mrtvački prsti“: Mnogi su se uplašili kada su ih videli kako vire iz zemlje /foto/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Gljiva "mrtvački prsti"
Gljiva mrtvački prsti - Sputnik Srbija
Pratite nas
U grupi na Fejsbuku u kojoj ljubitelji gljiva razmenjuju fotografije raznih vrsta koje su pronašli, mnoge je iznenadila fotografija jedne specifične vrste - gljive koja se zove „mrtvački prst“.

U grupi na Fejsbuku Mushroomcore, koja ima gotovo 30.000 članova, ljubitelji prirode dele fotografije i priče o gljivama koje su pronašli, a neke vrste gljiva iznenadile su čak i neke njihove najveće poznavaoce. Jedna od njih je gljiva koja se naziva „mrtvački prst ili prsti mrtvaca“ (Xylaria polymorpha), jer - kad naletite na nju pored nekog drveta u prirodi - neverovatno podseća na šaku zakopanog leša koja viri iz zemlje!

Regan Danijels iz savezne američke države Severne Karoline u junu je objavio nekoliko fotografija ove gljive, napisavši kako je nekada mislio da nije reč o gljivi, već o ukrasima iz Noći veštica koje je neko bacio. Fotografije su odmah postale viralne, a nekoliko ljudi je čak u komentarima napisalo da misle da su lažne.

Danijels, ipak, napominje da nisu. On tvrdi da ih je našao u regiji Zapadna Severna Karolina, u parku u kojem često boravi.

„Šetnja tim područjem je jako lepa. To područje je pored reke koju okružuje prekrasan krajolik“, rekao je on za portal Bored Panda.

Gljiva koju je otkrio rasla je iz panja okruženog drugim panjevima i gljivama, na zabačenom mestu, pa nije ni čudno što je ostala netaknuta.

„Da sam vidio nešto slično, odjurio bih glavom bez obzira i pozvao policiju“, stoji u jednom od komentara ispod fotografija, koje zaista podsećaju na mesto zločina.

Gljiva „prsti mrtvaca“ pojavljuje se tokom cele godine obično u podnožju panjeva bukve, a povremeno i na drugim delovima tvrdih stabala. Obično raste u grozdovima od tri do šest „prstiju“, koji su često savijeni, pa ostavljaju utisak potamnelih zglobova zahvaćenih artritisom.

To je prilično česta vrsta gljiva u Velikoj Britaniji i Irskoj, a može da se nađe i u  kontinentalnoj Evropi i u mnogim delovima Severne Amerike. Gljiva se ne smatra jestivom, ali verovatno nikome ko naleti na prizor „mrtvačke ruke“ ne bi ni palo na pamet da je stavi u usta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala