Savet bezbednosti UN ponovo nije usvojio rusku rezoluciju o Siriji

© Sputnik / Michael Alaeddin  / Uđi u bazu fotografijaHumanitarni koridor u Alepu
Humanitarni koridor u Alepu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti UN nije usvojio drugu rusku verziju rezolucije o proširivanju prekogranične pomoći Siriji preko jednog kontrolnog punkta na granici sa Turskom, izjavio je stalni predstavnik Nemačke pri UN Kristof Hojsgen kao predsedavajući Saveta bezbednosti u julu.
„Četiri glasa za, sedam protiv, četiri uzdržana. Nacrt rezolucije nije usvojen, jer nije dobio dovoljan broj glasova“, rekao je on.

Dokument su podržali Rusija, Kina, Vijetnam i Južna Afrika. Indonezija, Niger, San Vinsent i Grenadini i Tunis bili su uzdržani. Protiv su glasali Velika Britanija, SAD, Francuska, Belgija, Nemačka, Dominikanska Republika i Estonija. Savet bezbednosti je 9. jula odlučivao o prvoj verziji ruske rezolucije, koja takođe nije dobila potreban broj glasova.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Rusija i Kina stavile veto na nemačku rezoluciju o Siriji

Ranije je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio da će ažurirani ruski dokument „omogućiti isporuku pomoći preko granice do sirijskog Idliba preko kontrolnog punkta Bab el Hava (na granici sa Turskom) tokom jedne godine“.

Poljanski je istakao da se upravo kroz ovaj prelaz 85 odsto pomoći isporučuje regionu, a oblik isporuke preostalog dela može se promeniti, pošto je zona deeskalacije u poslednje vreme smanjena za 30 odsto.

Moskva objašnjava potrebu za postepenim smanjivanjem mehanizma promenjenom situacijom na terenu. Sve više područja u Siriji vraća se pod kontrolu vlade, pa se pomoć može isporučivati unutar zemlje u koordinaciji sa Damaskom, kako to predviđa međunarodno humanitarno pravo.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala