Pjesnik iz Šavnika koji pjeva o litijama na meti zastrašivanja

© Sputnik / Aleksandar MilačićSlavko Perošević
Slavko Perošević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Popularni pjesnik epske poezije iz Šavnika Slavko Perošević proteklih dana nalazi se u fokusu brutalne kampanje prijetnji i zastrašivanja zbog koje je počeo da strahuje i za svoju ličnu bezbjednost.

Perošević smatra da je glavni cilj njegova lična diskreditacija zbog ugleda i velike popularnosti koje njegove pjesme o litijama i diskriminaciji srpskog naroda imaju u Crnoj Gori i regionu.

Gusle - Sputnik Srbija
Poznati guslar opevao herojski čin crnogorskog policajca koji je stao uz narod

Radi se naime o prijetećem tekstu koji kruži društvenim mrežama i na Vajberu, koji obiluje pikanterijama i čak detaljima iz privatnog života Peroševića kao što su, između ostalog, podaci o porodičnom spomeniku njegove familije. Upućene su mu i veoma teške lične uvrede koje se odnose na njegove pokojne roditelje, djecu i ženu, i koje su, kako rezignirano konstatuje, toliko gnusne da je o njima nemoguće javno govoriti.

Pjesnika zastrašuju zbog litija

Perošević kaže za Sputnjik da je prijetnje prijavio i policiji.

„Ja sam bio u policiji ne zato što se plašim njih već samo da ostane u arhivi kao dokaz šta se radilo u ovom vremenu i kako prolaze epski pjesnici koji stoje na braniku vjere i slobode, i da se zna šta smo sve pretrpjeli. Kazao sam komandiru policije da za sve što se desi, i ako bude da mi i jedna dlaka sa glave fali, da ja za odgovorne držim klan komita iz Šavnika. Komandir mi je potvrdio da je vidio taj tekst i da zna da on kruži društvenim mrežama i putem Vajbera“, kaže Perošević.

Iza svega, kako smatra Perošević, navodno stoji grupa šavničkih i žabljačkih „dukljana“ i „komita“ koji očigledno nisu previše oduševljeni Slavkovim pjesničkim opusom.

Đurđevdanska litija u Beranama - Sputnik Srbija
Paroh kome je uskraćen boravak u Crnoj Gori: Nigde ne idem odavde!
„Oni prijete da će da mi zapale restoran, da ću da doživim dramu kakvu još nijesam doživio, i da će kad mene srede da srede i Vlada Tomića (bivšeg predsjednika kluba odbornika DPS-Šavnik), i čovjeka koji se zimus kada su počele litije obratio gradonačelniku Šavnika poručivši mu da mora da ide tragovima Svetosavlja“, kaže Perošević.

On dodaje da ovo nije prvi put da je na meti zastrašivanja, te da su mu iste osobe i prošle godine otvoreno prijetile da će da mu zapale restoran, uništavale mu imovinu, reklame i bilborde, i da se ta haranga po svoj prilici sada očigledno nastavlja.

Naš sagovornik nema dilemu da je na meti režima samo zbog popularnosti njegovih pjesama.

„Nedavno sam bio privođen i od policije i u toku je neki postupak protiv mene koji možda ode i na krivičnu odgovornost samo zbog jedne bezazlene objave na društvenim mrežama. Ja sam na udaru, i oni koriste istu tu kliku koja je prošle godine na najgori način ovdje vrijeđala i sveštenike SPC“, kaže Perošević.

Luda vremena

On posebno naglašava da je već imao materijalnu štetu, te da su mu iste osobe već uništavale imovinu i prijetili mu, tako da smatra da može da bude ugrožen. „Ovo su luda vremena i on udaraju na sve — vladike, pjesnike, ostali narod“, rezignirano priznaje Perošević, uz opasku da ne zna za drugi uzrok za šikanu kroz koju prolazi, osim da je trn u oku zbog svoga rada.

Njegoš u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija
Njegoš ne može na Kosovo: Crna Gora odbila da svoj centar nazove po najvećem crnogorskom pesniku

„Uskoro mi izlazi knjiga — „Ne damo svetinje“, u kojoj su u epskom stilu opisani svi događaji od prvog Trojičindanskog Sabora u Podgorici pa do današnjih događaja. Inače, nisam član nijedne opozicione partije i prije dešavanja oko vjere nijesam se bavio političkim temama ako isključimo pjesmu koju sam napisao kad je pukovnik crnogorske Vojske bio na proslavi Oluje u Kninu, što me je kao nacionalnog Srbina pogodilo u dušu“, priznaje Perošević.

U toku savremena „sječa knezova“

Naš sagovornik zaključuje da se sve prijetnje i pritisci u njegovom slučaju, ali npr. pritisci i progon u slučaju oficira Vojske Crne Gore Zdravka Kasalice i njegove supruge Makedonke, koje režim žestoko progoni zbog sakupljanja potpisa podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi među pripadnicima vojske, mogu smatrati nekom savremenom „sječom knezova“, da se ti najaktivniji i najpopularniji pjesnici i litijaši ugroze, i da ostatak naroda to vidi i da se prepadne.

„Mene nijesu prepali i ja ću nastaviti da živim i radim jer ja ne predstavljam samo samoga sebe već i epsku poeziju. Meni je epsko neko predao u jednoj epohi i ja treba da ga dostojno sada nosim, i da ga dostojno predam nekom mom sledećem nasledniku“, poručuje Perošević.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala