Grenel se oglasio na Tviteru: Bajden u pregovorima o Kosovu daje samo lažna obećanja

© Visar KryeziuSpecijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel oglasio se danas na Tviteru gde je optužio bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD..

Grenel je napisao da „Bajden danas politizuje pregovore između Kosova i Srbije“ i dodaje:

„Kao potpredsednik, Džo Bajden bi voleo da ga mediji prikazuju kao tešku kategoriju u administraciji za spoljne poslove, iako je njihov vlastiti ministar odbrane izjavio da je Bajden pogrešio u skoro svakom velikom pitanju spoljne politike i nacionalne bezbednosti u poslednje četiri decenije“.

Specijalni izaslanik tvrdi na Tviteru da nije iznenađenje što kandidat demokrata građanima Kosova i Srbije ne daje ništa sem praznih obećanja i da je pomeranje težišta na američko unutrašnje pitanje još jedno iskorišćavanje njih.

„Džo Bajden je danas pregovore između dve strane pretvorio u američko predsedničko političko pitanje. Samim tim, garantuje da se ništa neće pomeriti pre novembra i da će stanovnici Kosova i Srbije morati da čekaju – ponovo – da političari prestanu da ih koriste, napisao je Grenel.

Ričard Grenel se zatim osvrnuo na Trampov pristup ovom problemu, koji je, kako kaže, doneo rezultate koji su dugo očekivani.

„Nasuprot  Bajdenovom pristupu ‘mnogo priče, bez akcije’, Trampova administracija koncentrisala se na preduzimanje važnog prvog koraka ekonomske normalizacije između Kosova i Srbije. U tom cilju, predsednik Tramp nadgledao je uspešne pregovore o tri odvojena sporazuma između Beograda i Prištine o avionskom, železničkom i automobilskom saobraćaju. Ukratko, predsednik Tramp doneo je davno zakasnele rezultate, a Džo Bajden opet samo priča, kao i tokom svojih četrdeset godina u Vašingtonu“.

Zaključio je da se rezultati rade administracije na čelu sa Obamom ne mogu po ovom pitanju porediti sa akcijama Donalda Trampa.

„Ljudi na Kosovu i u Srbiji znaju da nema poređenja između osam godina praznih obećanja Obama–Bajdena i postupaka Trampove administracije“, navodi izaslanik.

Predstavnici Beograda i Prištine dogovorili su se juče tokom video-konferencije u Parizu, čiji su domaćini bili Francuska i Nemačka, da nastave razgovore sa ciljem normalizacije odnosa. Razgovori će se nastaviti u četvrtak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala