Rusija: Partneri ne žele odgovornost za povlačenje SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Partneri Rusije svesni su negativnih posledica povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu, ali nisu spremni da preuzmu odgovornost za sudbinu ovog sporazuma, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dana 6. jula održana je video-konferencija država-potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu koja je razmatrala posledice povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz ovog Sporazuma. Rusku interresornu delegaciju predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Većina učesnika konferencije istakla je značaj Sporazuma za evropsku bezbednost i potrebu da on ostane na snazi i izrazila žaljenje zbog povlačenja SAD iz njega (mada je, pri tome, niz zemalja izrazilo ‘razumevanje’ njihovih motiva i pozvalo Rusiju da se ‘vrati potpunoj primeni Sporazuma’, kao i nadu da će ta odluka biti revidirana“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da su mnogi naglasili potrebu da se problem poštovanja sporazuma rešava za pregovaračkim stolom, podržali rad koji se vodi u tom pravcu i izrazili spremnost da u njemu aktivno učestvuju.

Višenamenski dvomotorni avion L-410 na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Jekaterinburgu. - Sputnik Srbija
Rusija: Nema pregovora o novom Sporazumu o otvorenom nebu

„Očigledno je da su partneri svesni realnosti negativnih posledica povlačenja Vašingtona iz Sporazuma i da ih ta perspektiva zabrinjava. U isto vreme, oni još uvek nisu spremni da preuzmu odgovornost za sudbinu Sporazuma, daju principijelnu ocenu postupcima američke administracije i uđu u zaista ozbiljan dijalog sa Rusijom kako bi se rešili uzajamni zahtevi“, dodaje Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da će Rusija preduzeti recipročne mere ako njena prava kao zemlje-potpisnice Sporazuma o otvorenom nebu neko pokuša da ograniči.  

Krajem maja američki predsednik Donald Tramp objavio je da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Sporazuma o otvorenom nebu. Sporazum je potpisan 1992. godine i postao jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-potpisnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Do nedavno su ugovorne strane bile 34 države. Razlog za povlačenje SAD iz sporazuma bilo je, prema Vašingtonu, konstantna kršenja od strane Rusije. Sjedinjene Američke Države, između ostalog, optužuju Moskvu da koristi „Otvoreno nebo“ kao instrument „vojne prisile“. Rusija je više puta negirala optužbe Vašingtona o kršenju ovog Sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala