Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Belgije i Nemačke o isporuci pomoći Siriji

© AP Photo / Seth WenigSB UN
SB UN - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija i Kina uložile su veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, koji su predložile Belgija i Nemačka. Nacrt predviđa produženje rada dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za dostavu humanitarne pomoći UN-a. Ostali članovi Saveta bezbednosti glasali su za.

Prema rečima ruskog stalnog predstavnika u SB UN Vasilija Nebenzje, Rusija će predložiti svoj nacrt rezolucije, koji predviđa jedan pogranični prelaz za isporuku pomoći na granici Sirije i Turske – „Bab al Hava“.

 Nebenzja je podsetio na stav Rusije o pograničnom mehanizmu.

„Naš stav je nepromenjen od 2014. godine. Mehanizam je zamišljen kao vanredna privremena mera, koju je Savet bezbednosti odobrio kako bi se pružila humanitarna pomoć zemlji u kojoj se odvijaju sukobi. Došlo je vreme da se taj mehanizam postepeno ukine kako bi se zamenio humanitarnim isporukama koje će se realizovati u skladu sa principima u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN 46/182“, ističe Nebenzja.

Kako je pojasnio, s obzirom na to da se površina teritorije u Idlibu koju kontrolišu teroristi smanjila za 30 odsto, Moskva je uverena da je jedan pogranični prelaz dovoljan da zadovolji sve humanitarne potrebe ljudi koji žive na toj teritoriji.  

Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susednih država, prvenstveno preko granice sa Turskom, preko linije fronta i pograničnih prelaza, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam se svake godine produžava. U okviru njega, humanitarne institucije UN i njihovi partneri imali su pravo da koriste maršrute preko linije sukoba i pogranične prelaze Bab el Salam, Bab el Hava, El Jarubija i El Ramta.

Početkom januara Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Belgije i Nemačke o produženju mehanizma na pola godine, a broj prelaza na granicama smanjen je sa četiri na dva. Prema mišljenju ruske strane, nema potrebe za još dva pogranična prelaza, jer se situacija na terenu promenila – sirijske vlasti stavile su pod kontrolu teritorije koje su ranije držali teroristi i u mogućnosti su da tamo same dostavljaju humanitarnu pomoć. Smanjenje broja pograničnih prelaza ne odgovara zapadnim partnerima u SB UN.

U junu su Nemačka i Belgija predložile novi nacrt rezolucije kojim se predlaže da se na godinu dana produži rad prelaza Bab el Salam i Bab el Hava na granici sa Turskom.

U prvobitnoj verziji rezolucije autori su predlagali da se s obzirom na pandemiju virusa korona ponovo dozvoli humanitarnim institucijama UN i njihovim partnerima da kao izuzetak koriste pogranični prelaz El Jarubija do januara 2021. godine. Međutim, autori rezolucije kasnije su odustali od tog prelaza.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala