Predlog novog zakona u Rusiji: Za narušavanje teritorijalnog integriteta kazna do 10 godina zatvora

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPlenarnoe zasedanie Gosdumы RF
Plenarnoe zasedanie Gosdumы RF - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacrti zakona o zabrani otuđenja teritorije Rusije poslati su na razmatranje Vladi i Vrhovnom sudu, nakon čega će biti uneseni u Državnu dumu. Za narušavanje teritorijalnog integriteta Rusije predviđa se kazna zatvora do deset godina, saopštio je šef komiteta ruske Državne dume za ustrojstvo i zakonodavstvo Pavel Krašenikov.

Prvi paket nacrta zakona za realizaciju izmena u Ustavu Rusije biće unet u Državnu dumu 8. jula, rekao je Krašenikov.

Cilj predloga je da se obezbedi „čvrst“ amandman o zaštiti teritorijalnog integriteta Rusije. Zakon bi mogao da bude usvojen do kraja jula.

„Ustav predviđa direktnu zabranu otuđenja dela teritorije Rusije ili realizacije drugih akcija, koje su usmerene na narušavanje teritorijalnog integriteta. Predlaže se da se Krivični zakonik dopuni novim članom 280.2 ‘Narušavanje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije’. Za kršenje se predviđa kazna zatvora od šest do deset godina“, rekao je Krašenikov.

Kako je dodao, poslanici Državne dume su izradili tri nacrta koji predviđaju izmene, između ostalog, u Krivičnom zakoniku, Krivično-procesnom zakoniku i Zakoniku Rusije o administrativnim prekršajima.

Javni apeli protiv teritorijalnog integriteta zemlje kažnjavaće se novčanom kaznom do 300.000 rubalja (oko 3.500 evra). Ako je izrečena prvi put, onda će novčana kazna za fizička lica iznositi od 30 do 60 hiljada rubalja, za zvaničnike od 60 do 100 hiljada rubalja, a za pravna lica od 200 do 300 hiljada. Za ponovna kršenja sledi kazna do 400 hiljada rubalja ili lišavanje slobode do četiri godine.

Povećanje novčane kazne predviđa se u slučaju da su javni apeli izneti u medijima, na internetu ili uz korišćenje drugih informaciono-telekomunikacionih i elektronskih mreža.

Državnoj dumi je na razmatranje predat i nacrt zakona o izjednačavanju otuđenja teritorije Rusije sa ekstremističkim aktivnostima.

Ranije je prvi zamenik predsednika Komiteta Državne dume za odbranu Andrej Krasnov izjavio da je unošenje amandmana o teritorijalnom integritetu u Glavni zakon neophodno, jer stanovnike Rusije zabrinjava pitanje pripadnosti lanca Kurilskih ostrva, Kalinjingrada i Krima Rusiji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o unošenju amandmana u Ustav zemlje koji je podržalo dve trećine ruskih birača

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala