Poslanik Dume: Ukrajinci raskinuli dogovor a sami ga nisu ni poštovali

© Sputnik / Aleksandr Natruskin / Uđi u bazu fotografijaPoslanik Dume: Ukrajinci raskinuli dogovor a sami ga nisu ni poštovali
Poslanik Dume: Ukrajinci raskinuli dogovor a sami ga nisu ni poštovali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Dume Ruslan Baljbek komentarisao je odluku Ukrajine da raskine Memorandum sa Rusijom o borbi protiv terorizma ukazujući da je Kijev raskinuo dogovor koji sam nije poštovao.

Vlada Ukrajine raskinula je memorandum o saradnji sa Rusijom u sferi borbe protiv terorizma, a inicijator je bila Služba bezbednosti Ukrajine.

Kako se objašnjava, ta odluka će „omogućiti da se formiraju dodatne pravne i političke osnove za zaštitu nacionalnih interesa Ukrajine u uslovima oružane agresije Rusije i povećanja autoriteta Ukrajine“.

Balbek kaže da Ukrajina nije sarađivala sa Rusijom u borbi protiv terorizma od 2014. godine.

„Upravo je obrnuto: uz saglasnost Kijeva na Krim su se ubacivale diverzione grupe koje su čak uspele da potkopaju neke elemente infrastrukture. Ruske specijalne službe su većinu tih diverzanata privele, ali sama činjenica da su naoružani ljudi prodrli na našu teritoriju  govori o tome  da se ukrajinska država pridružila terorističkim strukturama. Tako da su raskinuli Memorandum koji sami nisu poštovali. Nama je svejedno“, ocenio je Balbek, poslanik s Krima.

Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma

Moskva i Kijev potpisale su memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma u julu 2012. godine na Jalti. Memorandum se svake godine automatski produžava, „ukoliko nijedna strana pisanim putem ne obavesti drugu najmanje 90 dana pre isteka dejstva memoranduma o nameri da ga raskine“.

Ranije je Ukrajina jednostrano raskinula niz sporazuma s Rusijom i Zajednicom nezavisnih država (ZND). Sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Rusije i Ukrajine istekao je 1. aprila 2019. godine.

Vrhovna rada Ukrajine je u januaru 2015. godine usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Iz Moskve su više puta izjavljivali da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala