Pompeo poziva svet da kazni Rusiju i Kinu: „Pomažu Asadu da izgladni na smrt sopstveni narod“

© AP Photo / Markus SchreiberAmerički državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je svet da kazni Rusiju i Kinu zbog ulaganja veta u Savetu bezbednosti UN kad je reč o humanitarnim aspektima u Siriji. Kako kaže, one zloupotrebljavaju svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima - izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda.

Rusija i Kina u sredu su uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, koji su predložile Belgija i Nemačka. Nacrt predviđa produženje rada dva pogranična prelaza na granici Sirije i Turske za dostavu humanitarne pomoći UN-a. Ostali članovi Saveta bezbednosti glasali su za. Prema rečima stalnog predstavnika Rusije u SB UN Vasilija Nebenzje, Rusija će predložiti svoj nacrt rezolucije, koji predviđa jedan pogranični prelaz za isporuku pomoći na granici Sirije i Turske – „Bab al Hava“.

 „Akcije režima (sirijskog predsednika Bašara) Asada, Rusije i Kine za smanjenje pristupa lekovima od vitalnog značaja i hrani pogoršavaju i bez toga užasnu situaciju u Siriji. Tek juče su Rusija i Kina ponovo uložile veto na akcije Saveta bezbednosti UN, koje bi omogućile da se podrži humanitarni pristup ljudima koji su u očaju u Siriji. Tokom poslednjih nekoliko meseci te dve zemlje su više puta zloupotrebljavale svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima - izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda“, izjavio je Pompeo na konferenciji za novinare.

Pompeo je dodao da Rusija i Kina očigledno računaju na to da neće platiti ništa za svoje postupke u Savetu bezbednosti.

„One (Rusija i Kina) misle da će im partnerstvo sa Asadovim režimom doneti političke i ekonomske koristi, koje prevazilaze bilo koju cenu, savest i moralne obaveze. Naša je dužnost, a takođe i odgovornih zemalja u svetu, da povećamo cenu za njih, da dokumentujemo kako takve odluke utiču na ljude i iskoristimo taj primer da podsetimo svet koga podržavaju ta dva režima“, rekao je on.

Mehanizam pomoći u Siriji

Režim pojednostavljene isporuke humanitarne i medicinske pomoći u Siriju iz susednih država, prvenstveno preko granice sa Turskom, preko linije fronta i pograničnih prelaza, na snazi je od jula 2014. godine. Taj mehanizam se svake godine produžava. U okviru njega, humanitarne institucije UN i njihovi partneri imali su pravo da koriste maršrute preko linije sukoba i pogranične prelaze Bab el Salam, Bab el Hava, El Jarubija i El Ramta.

Oficiri Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji dele rusku humanitarnu pomoć u izbegličkom kampu Ras el Basit u sirijskoj provinciji Latakija - Sputnik Srbija
Rusija sprovela 2.420 humanitarnih akcija u Siriji od početka regulisanja situacije

Početkom januara Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju Belgije i Nemačke o produženju mehanizma na pola godine, a broj prelaza na granicama smanjen je sa četiri na dva. Prema mišljenju ruske strane, nema potrebe za još dva pogranična prelaza, jer se situacija na terenu promenila – sirijske vlasti stavile su pod kontrolu teritorije koje su ranije držali teroristi i u mogućnosti su da tamo same dostavljaju humanitarnu pomoć. Smanjenje broja pograničnih prelaza ne odgovara zapadnim partnerima u SB UN.

U junu su Nemačka i Belgija predložile novi nacrt rezolucije kojim se predlaže da se na godinu dana produži rad prelaza Bab el Salam i Bab el Hava na granici sa Turskom.

U prvobitnoj verziji rezolucije autori su predlagali da se s obzirom na pandemiju virusa korona ponovo dozvoli humanitarnim agencijama UN i njihovim partnerima da kao izuzetak koriste pogranični prelaz El Jarubija do januara 2021. godine. Međutim, autori rezolucije kasnije su odustali od tog prelaza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala