Otac Gojko Perović o zatvaranju Cuca: Nije bilo potrebe da me neko čeka tamo tokom noći

© Sputnik / Aleksandar Milačić Otac Gojko Perović
 Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović, oglasio se danas povodom  toga što ga je crnogorska policija na Ivanjndan blokirala prilaze teritoriji na kojoj je pleme Cuce i onemogućila sveštenim licima da održe liturgiju, koja je planirana bez prisustva parohijana.

„Nikome ne trebaju priče o tome da su ’Cuce zabranili popu dolazak“,  jer – niti je to moguće, niti je, samim tim, istina“, rekao je rektor. On je dodao da su i Cuce koji su se spremali za dolazak na Ivanjdan, kao i svi meštani, znali da je skup otkazan zbog zdravstvenih mera, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Nije bilo potrebe da me neko čeka tamo tokom noći, jer sam jasno i glasno najavio da ću, sa ocem Nemanjom Krivokapićem, doći ujutro, uoči službe – koja je za ovu priliku planirana  bez prisustva građana. Bog zna, i svi drugi znaju, da nas je u toj namjeri spriječila policija, a ne mještani Cuca“, istakao je otac Gojko.

Rektor je dodao da se Ivanjdanski sabor održava celu proteklu deceniju liturgijskim sabranjem u ovoj drevnoj cuckoj crkvi iz kraja 14. veka.

„To što su cucki tradicionalni doček i gostoljublje, prema svojim bratstvenicima i plemenicima, zamijenile jake policijske patrole, to su naši domaći jadi – i to nema drugo ime. Ovim završavam svaku javnu priču na ovu temu. Želim svima Božiji blagoslov i duhovni mir, i da se u dobru sretamo, pred našim svetinjama“, zaključio je otac Gojko.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala