Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Američki general: Nema dokaza za tvrdnje o zaveri Rusije sa talibanima

© AFP 2023 / CHIP SOMODEVILLAAmerički general Kenet Makenzi
Američki general Kenet Makenzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Načelnik Centralne komande Oružanih snaga SAD general Kenet Makenzi izjavio je da saopštenja, koja je dobio od nacionalne obaveštajne službe o navodnoj zaveri Rusije sa pripadnicima talibanskog pokreta, nemaju dovoljno dokaza.

„Informacije obaveštajne službe mi se nisu činile ubedljivim, nisu imale dovoljno dokaza da bih mogao da pokrenem postupak na sudu. Smatrao sam to vrlo alarmantnim, ali jednostavno nisam tamo našao uzročno-posledičnu vezu... Obaveštajne informacije nisu potvrđene“, istakao je general za televiziju „Ej-Bi-Si“.

Prema njegovim rečima, te informacije nisu bile dovoljne da naloži detaljniju proveru.

Makenzi je naglasio da nije dobio informacije o uticaju Moskve na situaciju u Avganistanu. On je, takođe, napomenuo da, s obzirom da su talibani poslednjih godina aktivno napadali američke vojnike, niz članaka u „Njujork tajmsu“ nije promenio pristup Pentagona u osiguravanju bezbednosti svojih zaposlenih na teritoriji Avganistana.

Američki list „Njujork tajms“ je 26. juna objavio članak u kojem se navodi da su neke jedinice ruske vojne obaveštajne službe podsticale talibane da napadaju vojnike međunarodne koalicije u Avganistanu. List je tvrdio da su takvi nalazi američkih obaveštajnih službi predstavljeni američkom predsedniku Donaldu Trampu „pre nekoliko meseci“, a Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće raspravljao je o ovom pitanju krajem marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala