Ruski vojni ekspert: U slučaju napada Ukrajine na Krim, vojska Rusije bi potpuno uništila sve baze

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaTaktičke vojne vežbe na Krimu
Taktičke vojne vežbe na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski vojni ekspert Jurij Knutov izjavio je da u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine na Krim ruska vojska ne bi uzvratila samo jedinicama koje napadaju poluostrvo, nego bi izvela napad i na druge baze i štabove protivnika.
„Baza u Lavovu i druge baze bile bi u potpunosti uništene“, precizirao je Knutov.

Prema rečima eksperta, nedavna izjava glavnog komandanta Ratne mornarice Ukrajine Alekseja Neižpape o pripremi napada na Krim je „politička luda hrabrost“. Kako kaže, zbog pandemije virusa korona, „ceo svet je zaboravio na Ukrajinu, u SAD se vodi unutrašnja politička borba, pa ukrajinski vojnici moraju nekako privući pažnju na sebe“.

Stručnjak podseća da je Ukrajina imala ogroman vojni potencijal u trenutku raspada SSSR-a.

„Ali sve je rasprodato i pokradeno. Trenutno ukrajinska vojska nema takve mogućnosti kao u sovjetskom periodu“, ističe Knutov u intervjuu za list „Večernja Moskva“.

On je dodao da se poslednjih godina razvojem ukrajinske armije bave SAD i NATO, koji su sproveli ozbiljnu reformu ukrajinskih Oružanih snaga.

„To više nije vojska kakva je bila 2014. godine. Ukrajinska vojska treba da ima istu ulogu kao svojevremeno Avganistan za Sovjetski Savez: da stvara tenzije, prebacuje resurse iz socijalno-ekonomskog sektora u odbranu“, pojasnio je Knutov.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Ruski vojni ekspert: U slučaju napada Ukrajine na Krim, vojska Rusije bi potpuno uništila sve baze - Sputnik Srbija
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima

Stručnjak je precizirao da je sve to deo američke strategije „trojanskog konja“ prema Rusiji, a neprijateljske izjave Kijeva održavaju antiruski stav NATO-a.

On je dodao da se Ukrajini isporučuje ofanzivno naoružanje, dok se sovjetsko oružje izvodi iz upotrebe.

„Oružje se isporučuje ne samo Oružanim snagama Ukrajine, nego i nacističkim odredima, pozvanim da očiste Donbas i Krim“, dodao je stručnjak.

Kako je rekao, na ukrajinskim poligonima stalno se uvežbavaju ofanzivne operacije, a sa njihovim vojnicima stalno sarađuju američki, a u poslednje vreme, i britanski savetnici.

Knutov ističe da je ukrajinska vojska poslednjih godina pod kontrolom NATO-a. Osvrnuo se i na ukrajinske rakete „Neptun“, ističući da je mogao zaključiti da raketa ne poseduje karakteristike o kojima pričaju.
Zaključio je da ruski sistemi PVO mogu uništiti takvu raketu i da je ukrajinsko oružje veoma niskog kvaliteta.

Komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa ranije je izjavio da se Ratna mornarica Ukrajine priprema za vojne operacije sa Rusijom i namerava da vrati Krim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala