„Špigel“ objavio koliko Berlin plaća Pentagonu za američke baze u Nemačkoj

© Flickr / Kenny HolstonAmerička avio-baza Ramštajn u Nemačkoj
Američka avio-baza Ramštajn u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je u poslednjih deset godina izdvojila milijardu evra za raspoređivanje američkih vojnika na svojoj teritoriji, piše „Špigel“.
Iz odgovora Ministarstva finansija Nemačke, na pitanje poslanika Bundestaga iz frakcije Levih Brigite Frajhold, vidi se da je za navedeni period 648,5 miliona evra otišlo na grantove za građevinske radove, a 333,9 miliona – na takozvane vojne rashode. Između ostalih, tu su i isplate pomoći bivšim radnicima Oružanih snaga SAD, nadoknada štete, nanijete američkim vojnicima i kompenzacija za američke investicije u bivše baze.

Istovremeno, SAD „plaćaju nekoliko puta više za razmeštanje snaga, nego što troši Nemačka“, dok su američke vojne baze u Nemačkoj „centralni ekonomski faktori u mnogim regionima“. Samo u 2020. godini SAD su u ove svrhe izdvojile 7 hiljada milijardi evra, dok je Nemačka za te potrebe odredila 132,4 milijarde evra.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp obećao da će smanjiti broj vojnika u Nemačkoj sa 34,5 na 25 hiljada, pošto je Berlin odložio isplatu svojih obaveza za NATO. Poljska je izjavila da je spremna da finansira boravak američkih snaga na svojoj teritoriji i predložila SAD da kod njih rasporede oklopnu diviziju, preuzevši za nju rashode u visini od 1,5-2 milijarde dolara.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala