Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Otkriven izvor lažnih informacija o zaveri Moskve i talibana protiv američkih vojnika?

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoTalibanska delegacija u Moskvi 28. maja 2019, nakon sedme runde mirovnih pregovora sa predstavnicima SAD u Kataru.
Talibanska delegacija u Moskvi 28. maja 2019, nakon sedme runde mirovnih pregovora sa predstavnicima SAD u Kataru. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što su američki mediji objavili tvrdnje o tome kako je  Rusija navodno nudila nagrade talibanima u Avganistanu za napade na američke vojnike, talibani tvrde da su ustanovili od koga je potekla ta informacija i prst upiru u — vlast u Kabulu.

Predstavnik radikalnog talibanskog pokreta u Kataru Suhel  Šahin rekao je da su oni sproveli svoju istragu i utvrdili kome je jedan takav skandal išao u prilog.

„Te optužbe su neistinite, nemaju nikakvih osnova i ’pustila‘ ih je u etar obaveštajna agencija u Kabulu“, rekao je Šahin.

Prema njegovom mišljenju, cilj avganistanskih specijalnih službi bio je da se nanese šteta unutarpolitičkom procesu u Avganistanu. Navodno, vlada u Kabulu je na taj način pokušala da očuva vlast i spreči svoju ostavku.

O „zaveri“ Rusije i talibana pisao je „Njujork tajms“. Američki predsednik Donald Tramp optužen je da je ignorisao izveštaje američkih obaveštajnih službi o tome, ali u Beloj kući su sve te tvrdnje okarakterisali kao provokaciju i najavili da će biti sprovedena istraga, s ciljem da se otkrije izvor informacija na kojeg se pozivaju mediji i osudi na zatvorsku kaznu.

Reagovala je i zvanična Moskva, istakavši da nema dokaza o „zaveri Moskve s talibanima“.

„Potrebni su nam dokazi, a njih nema. To su neosnovane tvrdnje“, rekao je nedavno specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan, direktor Drugog azijskog departmana pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Zamir Kabulov.

Talibanski pokret je zabranjen u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala