Nova drastična mera Podgorice: Svi koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju u karantin

© Flickr / PROFrancisco AntunesGranica Crne Gore i BiH
Granica Crne Gore i BiH - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova drastična mera doneta je u Podgorici, svi koji iz Srbije ulaze u Crnu Goru moraju u karantin u objektima koje je država za to odredila i neće više moći da budu u samoizolaciji. To se odnosi i na državljane Crne Gore koji u tu zemlju uđu iz Srbije.
Crnogorski graničar - Sputnik Srbija
Crna Gora stavila građane Srbije na crvenu listu: Nema ulaska ni sa negativnim testom

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore donelo je više epidemioloških mera za celu Crnu Goru, a posebno za severni region, prenosi Tanjug.

„Uvažavajući razvoj epidemiološke situacije u Srbiji, odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upućivana u karantin", saopšteno je iz vlade Crne Gore.

Crna Gora ostaje opredeljena da se „ne zatvara za svoje državljane“, napominje se u saopštenju, ali se navodi da „stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor“.

„Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju, već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru“, navodi se u saopštenju.

​NKT je odlučio da će vrtići u Crnoj Gori od sutra ponovo biti zatvoreni, a ugostiteljski objekti radiće do ponoći.

Kako se navodi, mera će se primenjivati u narednih nedelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primena mere biti produžena.

Zbog složene epidemiološke situacije u severnom regionu, odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedelju dana.

Lekari sa pacijentom u bolnici za lečenje zaraženih virusom korona  - Sputnik Srbija
Vlada Crne Gore objavila mapu: 76 odsto slučajeva korone uneto iz Srbije

U opštini Pljevlja uvode se mere kakve su 26. juna uvedene u Bijelom Polju, a 2. jula u Beranama, koje podrazumevaju zabranu okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vreme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva, kao i kretanje i zadržavanje više od dve osobe na otvorenom javnom mestu.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu, a zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. Zabranjeno je i prisustvo vernika na verskim obredima.

Nacionalno koordinaciono telo je, takođe, odlučilo, na predlog policije, da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine i da se više neće na ovaj način produžavati

Za sredu je zakazan sastanak na temu mera koje je potrebno doneti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala