Crna Gora stavila građane Srbije na crvenu listu: Nema ulaska ni sa negativnim testom

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICCrnogorski graničar
Crnogorski graničar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora je objavila kada će otvoriti granice za građane Srbije kako bi mogli da uđu u tu zemlju bez karantina. Kako je saopštilo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, posebno je razmatran slučaj Srbije, čiji građani su sada svrstani u grupu zemalja koji ni sa negativnim testom na koronu ne mogu ući u Crnu Goru.

Kako je navelo Nacionalno koordinaciono telo, to se može promeniti „tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik“, prenosi RTCG.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo, na predlog Instituta za javno zdravlje, odredilo je tri kategorije zemalja za ulazak njihovih građana u Crnu Goru.

​U prvoj su zemlje čiji državljani mogu da uđu u Crnu Goru bez ikakvih ograničenja. U njoj su, između ostalih, Austrija, Australija, Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Nemačka, Švajcarska, Slovenija, Hrvatska, ukupno 106 država.

Crna Gora, granica - Sputnik Srbija
Crna Gora „optužila“ Srbiju da joj je vratila koronu

U drugoj su države čiji građani mogu u Crnu Goru uz negativan test na virus korona star ne više od 48 sati. Među njima su Albanija, BiH, Poljska, Italija, Ukrajina, Turska, Rumunija i Izrael. Na ovu listu Crna Gora je svrstala i deo Srbije, odnosno nepriznato Kosovo.

Na listi zemlja čijim državljanima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, uz Srbiju su i Rusija, Švedska, Belorusija, Severna Makedonija, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Španija i Portugalija.

Navedeno je da sve nove mere stupaju na snagu u nedelju, 21. juna u 24 sata.

Nacionalno koordinaciono telo je navelo kako je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji.

„Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je naša zemlja iskreno privržena i naš ekonomski interes i potrebu. Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti doneta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik“, ističe se u saopštenju, aludirajući na nedavni fudbalski derbi Partizan-Crvena zvezda.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
U Crnu Goru može iz Konga gde vlada ebola, ali ne iz Srbije: Dačić o zabrani ulaska našim građanima

Odlučeno je da ove mere ne važe za zdravstvene i naučne radnike, osobe koje obezbeđuju transport putnika i robe, diplomate i radnike humanitarnih organizacija, određene kategorije putnika u tranzitu i osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Novom odlukom odobreni su čarter letovi kako bi turisti mogli da dođu u Crnu Goru, ukinuto je ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije, a ista pravila važe za sve putnike koji dolaze jahtama.

Kako je saopštila Vlada Crne Gore, „rezultati epidemioloških i bezbednosnih provera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala