U Crnu Goru može iz Konga gde vlada ebola, ali ne iz Srbije: Dačić o zabrani ulaska našim građanima

© Sputnik / Dejan SimićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora je skinula sa spiska Kongo gde je ebola, ili Kosovo, ali nije otvorila granice za državljane Srbije, to je poruka da je neko nepoželjan i da ta zemlja radi na sopstvenu štetu, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Iz aviona se vidi da to što oni rade, rade na sopstvenu štetu. Ako misle da ćemo zbog toga da se brinemo, evo ja sam bio u Grčkoj, gde nas čekaju otvorenih ruku, 15. juna otvaraju granice. Bugarska takođe, Mađarska, BiH", rekao je Dačić na TV Prva, prenosi Tanjug.

Crnogorski graničar - Sputnik Srbija
Ažuriran spisak ko može u Crnu Goru, objasnili zašto Srbi nisu na listi

On je kazao da je reč o ljudima koji žele da se zaoštri situacija sa Srbijom zato što im je, kaže, to politički interes i jedini način da opstanu na vlasti.

Dačić je ocenio da je Milo Đukanović procenio da može da računa na „antisrbe“ i da mu sad za to trebaju dokazi, a takva računica, kaže, ide Crnoj Gori na štetu.

Dačić je kazao da će državljanima Srbije 99 odsto biti omogućeno da putuju u EU s tim što, ukazuje, svaka zemlja pojedinačno će imati pravo da o tome odluči.

Prema njegovim rečima, i Severna Makedonija je zainteresovana da ukine mere i moguće je da će to biti do kraja juna što je važno za putovanje u Grčku.

„Ispada sada kao da Srbija treba da moli Crnu Goru da otvori granice, kao da od toga zavisi svakodnevni život naših ljudi, a u suštini njihov život zavisi od toga da li će im doći turisti. To je poruka da je neko nepoželjan. Ali, zašto bi ljudi bili mazohisti? Vi njima dajete pare, ne čini vama konobar uslugu što će da vam donese kafu posle petog puta“, prokomentarisao je Dačić.

On je pomenuo i sporan Zakon o slobodi veroispovesti, rekavši da je potreban dijalog unutar Crne Gore i da niko nije došao iz Srbije da pravi probleme, iako se svako reagovanje tumači da se Srbija meša u unutrašnje stvari.

Dačić je ponovio da se testirao na virus korona i da je negativan.

U najboljem smo položaju po pitanju Kosova od 2008.

Dačić je rekao da očekuje pritiske u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i da to nije ništa novo.

Vučić: I EU i Amerika će tražiti priznanje nezavisnosti Kosova

Na pitanje da li je razgraničenje kompromis, Dačić je podsetio da o razgraničenju kao rešenju govori više godina unazad i da je prvi političar koji je o tome govorio, pa i u vreme Tadića i Jeremića.

„Niko nije imao hrabrosti da to podrži. Mislim da bi građani to podržali, jer taj predlog nije nešto što mi sada imamo, nego nešto za šta treba da se borimo. U našem Ustavu piše da je Kosovo deo Srbije, ali nemamo faktičku vlast, kod njih piše da je Kosovo nezavisno, a oni nemaju faktičku vlast tamo gde žive Srbi. Zato je potreban kompromis koji je najmanje štetan za srpski interes“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je 18 zemalja povuklo priznanje Kosova i da sada Albanci moraju da razgovaraju.

„Srbija je danas u boljoj poziciji, odnosno u najboljem položaju od kada je proglašena nezavisnost Kosova 2008.godine", rekao je Dačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala