Ažuriran spisak ko može u Crnu Goru, objasnili zašto Srbi nisu na listi

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICCrnogorski graničar
Crnogorski graničar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja. Srbija nije na spisku.

Na spisku, kada su u pitanju zemlje regiona, i dalje nema ni Severne Makedonije.

Lista ove sedmice, kako navode iz Instituta, neće biti proširena, jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

„Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je pre svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica“, saopšteno je iz Instituta.

To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane, prenosi B 92.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala